Boj Lotyšska proti alkoholu za volantom: Zhabané autá posiela armáde na Ukrajinu

NETKY.SK • 9 Jún 2024, 18:11 • 2 min
Boj Lotyšska proti alkoholu za volantom: Zhabané autá posiela armáde na Ukrajinu

Lotyšsko posiela Ukrajine vozidlá, ktoré úrady zhabali opitým vodičom. Pobaltská krajina takto na domácej pôde bojuje proti alkoholu za volantom a zároveň pomáha Ukrajine, informovala AFP.

slovakia

left justify in out

Približne 100 vozidiel zhabaných opitým vodičom prechádza opravou a úpravami predtým, ako budú poslané na frontovú líniu na Ukrajine. Niektoré sú dokonca opancierovavané, aby mohli slúžiť na evakuáciu zranených vojakov.
 
V Lotyšsku zvykli opitým vodičom udeľovať len pokuty. Od konca roka 2022 sa však šoférovanie pod vplyvom alkoholu stalo trestným činom a za čo hrozí aj väzenie. Úrady tiež môžu opitým vodičom skonfiškovať autá.
 
Na policajných parkoviskách je ich čoraz viac a vláda preto povolila ich odovzdanie ukrajinskej armáde. Doposiaľ bolo ukrajinskej armáde alebo samosprávnym úradom odovzdaných približne 1 500 skonfiškovaných áut.
 
"Každý víkend doručíme z Lotyšska na Ukrajinu približne 30 až 40 áut," uviedol Reinis Poznaks, zakladateľ neziskovej organizácie Agendum, ktorá sa stará o odovzdávanie vozidiel.
 
Takmer polovica áut, ktoré Agendum odovzdá, bola skonfiškovaná opitým vodičom. Zvyšné pochádzajú od ľudí alebo firiem, ktorí chcú podporiť Ukrajinu podarovaním svojich starých vozidiel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Ilustračné foto: Freepik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies