Bohatí mileniáli v USA prekonávajú v bohatstve svojich predchodcov. Ako to robia?

NETKY.SK • 6 Máj 2024, 15:00 • 2 min
Bohatí mileniáli v USA prekonávajú v bohatstve svojich predchodcov. Ako to robia?

WASHINGTON - Hoci drvivá väčšina amerických mileniálov zápasí so študentskými dlhmi, nízkymi platmi v službách, nedostupným bývaním a nízkymi úsporami, elitná časť ich rovesníkov prekonáva v bohatstve predchádzajúce generácie, konštatuje štúdia CNBC.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy je rozdiel medzi zámožnými mileniálmi a zvyškom ich vekovej skupiny najväčší v histórii.

Priemerný mileniál v USA vo veku 35 rokov vlastnil o 30 percent menej majetku ako povojnový baby boom v rovnakom veku. Na druhej strane 10 percent najbohatších mileniálov vlastní o pätinu viac majetku ako porovnateľní príslušníci generácie narodenej po druhej svetovej vojne.

"Mileniáli sa od seba tak veľmi líšia, že nemá zmysel hovoriť o ich priemerných charakteristikách," napísali autori štúdie Rob Gruijters, Zachary Van Winkle a Anette Eva Fasang. "Sú mileniáli, ktorým sa darí veľmi dobre, zatiaľ čo iní majú problémy. Spomeňte si na Marka Zuckerberga a Sama Altmana."

Štúdia zistila, že americkí mileniáli, ktorí sú v súčasnosti definovaní ako ľudia vo veku 28 až 43 rokov, opakovane zápasia s finančnými problémami. Dospievajú v čase finančnej krízy, menej z nich vlastní dom, majú viac dlhov ako majetku, dostávajú nízke mzdy, majú nestabilné zamestnanie a menej často si zakladajú rodiny.

 

Rozdelenie a pomenovanie generácií podľa roku narodenia (zdroj: mccrindle):

baby boomers: 1946 - 1964
generácia X: 1965 - 1979
generácia Y:  1980 - 1994
generácia Z: 1995 - 2009
generácia Alfa: 2010 - 2024

Autori tiež uvádzajú, že 10 percent najbohatších mileniálov profitovalo z vyššej odmeny za kvalifikovanú prácu. Príjmy z vysoko prestížnych pracovných miest sa zvýšili, zatiaľ čo mzdy na pozíciách s nízkym statusom stagnovali alebo klesali.

Podľa správy mileniáli v USA, ktorí ukončili vysokú školu, našli si prácu na úrovni absolventov a založili si rodiny relatívne neskoro v živote, skončili s vyššou úrovňou bohatstva ako baby boomers s podobnou životnou trajektóriou.

Veľký transfer bohatstva

Druhým hlavným dôvodom, prečo majú mileniáli taký veľký majetok, môže byť dedičstvo. Očakáva sa, že v rámci transferu bohatstva odovzdajú mileniáli v priebehu nasledujúcich 20 rokov 70 až 90 biliónov dolárov. Očakáva sa, že veľká časť z toho pripadne ich deťom.

Firmy zaoberajúce sa správou majetku tvrdia, že časť tohto bohatstva sa už začala prenášať na ďalšie generácie. "Veľký transfer bohatstva, o ktorom všetci hovoríme už desať rokov, je v plnom prúde," povedal John Mathews, vedúci oddelenia správy súkromného majetku v spoločnosti UBS. "Priemerný vek svetových miliardárov je teraz takmer 69 rokov. Takže celý tento prechod alebo presun bohatstva sa začne zrýchľovať."

Napätie medzi jednotlivými triedami mileniálov sa bude v nasledujúcich rokoch pravdepodobne stupňovať, pretože sa bude presúvať viac majetku. Prejavy bohatstva na sociálnych sieťach zo strany miléniových "nepo babies" by mohli prispieť k vnútrogeneračnému triednemu boju, čo by mohlo spôsobiť, že nemajetní milénioví ľudia budú nadmerne míňať alebo vytvárať dojem honosného životného štýlu, aby s nimi udržali krok.

     

Prieskum spoločnosti Wells Fargo ukázal, že takmer tretina bohatých mileniálov, definovaných ako ľudia s majetkom od 250 000 do viac ako 1 milióna dolárov, priznáva, že si niekedy kupujú veci, ktoré si nemôžu dovoliť, aby urobili dojem na ostatných. Zároveň 41 percent bohatých mileniálov financuje svoj životný štýl kreditnými kartami alebo pôžičkami, v porovnaní s 28 percentami príslušníkov generácie X a 6 percentami príslušníkov generácie baby boom.

Ich postoj k bohatstvu môže formovať aj konkurencia medzi bohatými mileniálmi a ostatnými. Už viac ako 40 rokov tvoria drvivú väčšinu milionárov a miliardárov v USA ľudia, ktorí si ich vytvorili sami, väčšinou podnikatelia.

Štúdia spoločnosti Fidelity Investments zistila, že 88 amerických amerických milionárov sú self-made, teda tí, ktorí sa stali úspešnými a bohatými vlastným úsilím, najmä ak začali život bez peňazí, vzdelania alebo vysokého sociálneho statusu.

Napriek tomu by sa zdedený majetok mohol stať bežnejším. Štúdia UBS zistila, že medzi novými miliardármi minulý rok dedičia, ktorí zdedili svoj majetok, prvýkrát za posledných deväť rokov získali viac majetku ako miliardári, ktorí ho sami vytvorili.

 

Bohatstvo znamená príležitosť

Nárast bohatstva medzi čerstvými dedičmi vytvára aj nový lukratívny trh pre firmy zaoberajúce sa správou majetku, luxusné spoločnosti, cestovné kancelárie a realitné kancelárie.

Clayton Orrigo, jeden z najlepších maklérov luxusných nehnuteľností na Manhattane, vybudoval prosperujúci biznis na bohatých mileniáloch. Predal nehnuteľnosti v hodnote viac ako 4 miliardy dolárov a pravidelne sprostredkúva obchody v hodnote viac ako desať miliónov dolárov.

Ako hovorí, drvivá väčšina jeho nedávnych obchodov pochádza od kupujúcich vo veku 20 a 30 rokov, ktorí zdedili bohatstvo. "Práve som predal byt za 16 miliónov dolárov 20-ročnému človeku," povedal pre CNBC. "Bohatstvo týchto detí je extrémne."

Zdedené bohatstvo sa stalo Orrigovou špecialitou. Hovorí, že sa snaží nadviazať úzke vzťahy s rodinnými kanceláriami, rodinnými fondmi a elitou bohatých mladých ľudí, ktorí sa stretávajú v newyorských kluboch, ako je napríklad exkluzívny súkromný klub Casa Cipriani na južnom cípe Manhattanu.

Obchodný vzorec je jednoduchý. O niekoľko rokov si od neho budú chcieť kúpiť dvojizbový byt za 5 alebo 10 miliónov dolárov v novej budove v centre mesta. "Mojou úlohou je veľmi ticho a diskrétne pracovať s najbohatšími rodinami na svete," uzatvára Orrigo.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNBC, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies