Biden: Každá krajina sa môže rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát

NETKY.SK • 23 Máj 2024, 07:55 • 2 min
Biden: Každá krajina sa môže rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát

WASHINGTON - Každá krajina sa môže sama rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát, uviedol Biely dom. Americký prezident Joe Biden si však myslí, že najlepším prístupom sú priame rokovania, nie jednostranné uznanie Palestíny. Správu priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Biden verí, že riešenie palestínsko-izraelského konfliktu na úrovni dvoch štátov je najlepším spôsobom ako priniesť na Blízky východ stabilitu. No toto riešenie by podľa neho malo byť dosiahnuté prostredníctvom rokovaní a nie jednostranným uznaním Palestíny, povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.
 
Reagoval tak na rozhodnutie Írska, Nórska a Španielska uznať Palestínu ako štát, čo vyvolalo nahnevanú reakciu Izraela.
 
Sullivan zároveň informoval, že počas víkendovej návštevy Blízkeho východu bol oboznámený s plánmi Izraela na minimalizovanie civilných obetí v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.
 
"Budeme sa pozerať na to, či prichádza k veľkému počtu úmrtí a deštrukcii v dôsledku operácie (izraelskej armády), alebo či je presnejšia a primeranejšia," uviedol Sullivan. Dodal, že izraelská operácia v oblasti Rafahu je zatiaľ obmedzená a cielená.
 
Od začiatku operácie v Rafahu je narušený prílev humanitárnej pomoci na juh Pásma Gazy. V dôsledku operácie muselo tiež z Rafahu utiecť podľa OSN asi 900.000 ľudí, pričom tento krok Izraela spôsobil aj zvýšenie napätia vo vzťahoch s Egyptom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Joe Biden / whitehouse.gov
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies