Automobilka Toyota rekordne zvýšila celoročné tržby i zisk

NETKY.SK • 10 Máj 2024, 12:30 • 2 min
Automobilka Toyota rekordne zvýšila celoročné tržby i zisk

TOKIO - Japonská automobilka Toyota Motor v uplynulom finančnom roku zdvojnásobila svoj čistý zisk na rekordných 4,94 miliardy dolárov. Ekonomiku podporil vysoký dopyt po automobiloch po skončení pandémie COVID-19 a tiež slabší jen. Vo svojej tlačovej správe o tom informovala automobilka.

slovakia

left justify in out

Tržby za rok do konca marca vzrástli o 21,4 percenta na rekordných 45,1 bilióna jenov. Prevádzkový zisk sa takmer zdvojnásobil na 5,35 bilióna jenov.
 
V aktuálnom finančnom roku však Toyota očakáva pokles prevádzkového zisku približne o 20 percent. Je to spôsobené plánovanými investíciami vrátane investícií do zamestnancov. Spoločnosť očakáva, že čistý zisk klesne o 27,8 percenta, ale tržby sa zvýšia o 2 percentá.
 
Zdá sa, že stratégia spoločnosti Toyota ponúkať viacero pohonných jednotiek pre automobily, vrátane hybridov, sa vypláca, pretože záujem o elektrické vozidlá na mnohých trhoch v posledných mesiacoch klesol. Výsledky podporil aj slabý výmenný kurz jenu, ktorý pri prepočte na domácu menu zvyšuje hodnotu tržieb zo zahraničia. Pomohol aj solídny dopyt. Toyota však čelí problémom aj na niektorých dôležitých trhoch, ako je Čína, kde sa snaží držať krok s miestnymi výrobcami elektromobilov.
 
Automobilka tiež oznámila, že odkúpi jeden bilión jenov svojich vlastných akcií. To zodpovedá približne 3 percentám vydaných akcií.
 
Toyota predtým uviedla, že v uplynulom finančnom roku zaznamenala rekordný celosvetový predaj a výrobu, pričom prvýkrát prekonala hranicu 10 miliónov predaných automobilov. Len za 12 mesiacov do konca marca sa celosvetový predaj samotnej materskej spoločnosti medziročne zvýšil o 7,3 percenta na 10,31 milióna vozidiel. Tržby celej skupiny, vrátane dcérskych spoločností Daihatsu Motor a Hino Motors, vzrástli o 5 percent na 11,09 milióna. Výroba dosiahla 9,97 milióna kusov, čo predstavuje medziročný nárast o 9,2 percenta.
 
Toyota zostala v minulom kalendárnom roku najväčším predajcom automobilov na svete už štvrtý rok po sebe. Predaj vzrástol o 7,2 percenta na rekordných 11,2 milióna vozidiel. Na druhom mieste sa umiestnil nemecký Volkswagen, ktorý vlani zvýšil predaj o 11,8 percenta na 9,2 milióna vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: toyota.com, Ilustračné foto: dezeen.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies