Autizmus možno diagnostikovať vzorkou stolice, tvrdia vedci

NETKY.SK • 9 Júl 2024, 17:51 • 2 min
Autizmus možno diagnostikovať vzorkou stolice, tvrdia vedci

Vedci vzbudili nádej na lacný a jednoduchý test na autizmus po objavení konzistentných rozdielov medzi mikróbmi nachádzajúcimi sa v črevách autistov a tými, ktorí tento stav nemajú.

slovakia

left justify in out

Zistenie naznačuje, že rutinný test vzorky stolice by mohol pomôcť lekárom včas identifikovať autizmus, čo znamená, že ľudia by dostali svoju diagnózu a dúfajme, že aj podporu, oveľa rýchlejšie ako pri zdĺhavom postupe, ktorý sa dnes používa na klinikách.

"Zvyčajne trvá tri až štyri roky, kým sa potvrdí diagnóza podozrenia na autizmus, pričom väčšina detí je diagnostikovaná vo veku šiestich rokov," povedal profesor Qi Su z Čínskej univerzity v Hong Kongu. "Náš panel mikrobiómových biomarkerov má vysoký výkon u detí mladších ako štyri roky, čo môže pomôcť uľahčiť včasnú diagnostiku."

Miera autizmu v posledných desaťročiach prudko stúpla, najmä kvôli väčšej informovanosti a rozšíreniu kritérií používaných na diagnostiku tohto stavu. V Spojenom kráľovstve a mnohých ďalších západných krajinách sa v súčasnosti predpokladá, že asi jeden zo 100 ľudí má autistické spektrum.

Štúdie na dvojčatách naznačujú, že 60-90% autizmu je spôsobených genetikou, ale prispievajú aj iné faktory, ako sú starší rodičia, pôrodné komplikácie a vystavenie znečisteniu ovzdušia alebo konkrétnym pesticídom v tehotenstve. Príznaky autizmu siahajú od detí, ktoré nereagujú na svoje meno a vyhýbajú sa očnému kontaktu, až po dospelých, pre ktorých je ťažké pochopiť, čo si neurotypickí ľudia myslia, a sú znepokojení, ak je ich denná rutina narušená.

Pohľad elektrónového mikroskopu na ľudský črevný mikrobióm.
Pohľad elektrónového mikroskopu na ľudský črevný mikrobióm.
Zdroj: Getty Images / nopparit

Vedci už dlho vedia, že autisti majú tendenciu mať v tráviacom systéme menej rozmanitých baktérií, ale či je to nejakým spôsobom spôsobené autizmom alebo k tomuto stavu skutočne prispieva, je predmetom diskusie. Aby sa Qi Su a jeho kolegovia ponorili hlbšie do problematiky, analyzovali vzorky stolice od 1 627 detí vo veku od 1 do 13 rokov, z ktorých niektoré boli autisti. Skontrolovali vzorky, aby zistili, ktoré baktérie sú prítomné, a urobili to isté pre vírusy, huby a iné mikróby nazývané archaea.

Vedci v Nature Microbiology opisujú, ako sa výrazne líšili črevné mikróby u detí s autizmom a bez autizmu. Celkovo bolo u autistických detí zmenených 51 druhov baktérií, 18 vírusov, 14 archaea, sedem húb a tucet metabolických dráh. Vyzbrojení strojovým učením, formou umelej inteligencie, vedci dokázali identifikovať autistické deti s presnosťou až 82% na základe 31 mikróbov a biologických funkcií v tráviacom systéme.

Štúdia odhalila aj ďalšie zmeny, pričom rôzne metabolické dráhy zapojené do energie a neurovývoja boli u autistických detí zjavne narušené. "Zatiaľ čo genetické faktory hrajú podstatnú úlohu pri autizme, mikrobióm by mohol pôsobiť ako faktor, ktorý prispieva k modulácii imunitných reakcií, produkcie neurotransmiterov a metabolických dráh," povedal Su. "To nevyhnutne neznamená príčinnú súvislosť, ale naznačuje, že mikrobióm môže ovplyvniť závažnosť alebo prejav symptómov autistického spektra."

Ak je myslenie vedcov správne a narušenie mikrobiómu ovplyvňuje závažnosť autizmu, zvyšuje to vyhliadky na personalizované zásahy, ktoré využívajú stravu alebo živé baktérie známe ako probiotiká na vytvorenie rozmanitejšieho mikrobiómu u tých, u ktorých je diagnostikovaný tento stav.

"V konečnom dôsledku tento široký rozsah zvyšuje potenciál vyvinúť efektívnejšie, neinvazívne diagnostické nástroje a terapeutické stratégie pre autizmus," povedal Su. Tím teraz vedie klinickú skúšku, aby zistil, či vzorky stolice môžu pomôcť identifikovať autistické deti vo veku jedného roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Symptomedica / Adobe Stock (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies