Americký koncern FCA musí do servisov hromadne zvolávať niektoré modely

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 16:26 • 2 min
Americký koncern FCA musí do servisov hromadne zvolávať niektoré modely

DETROIT - Koncern (FCA) zložený z automobilových značiek Fiat a Chrysler vydal správu, že z dôvodu nesplnenia americkej emisnej normy zvolá k sebe do servisiv viac ako 863 000 SUV a sedanov.

slovakia

left justify in out

Koncern však podotkol, že sa jedná o akciu, ktorej zmyslom je testovanie nových smerníc o emisiách vydaných americkou agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA).

 

img

 

Do servisov budú zvolávané postupne modely Dodge Journey, Chrysler 200, Dodge Caliber a Dodge Avenger. Z SUV to budú modely Jeep Compass a Patriot vyrobené v období medzi rokmi 2011 až 2016.

 

 

Vzhľadom na to, že sa jedná o kontrolu nespočetného množstva kusov, akcia bude priebehať počas roka v jednotlivých fázach a začne sa najstaršími modelmi. EPA vo svojom vyhlásení však uviedla, že majitelia dotknutých značiek karosérii budú môcť svoje vozidlá medzičasom využívať.

 

img

 

Koncern FCA počas týchto nútených kontrol bude musieť zabezpečiť výmenu katalyzátora každého jedného modelu. Nič iné mu však nezostáva pokiaľ chce na trhu v USA naďalej pôsobiť. Hromadné zvolávanie vozidiel do servisov oznámil po dohode s americkými úradmi, ktorej obsaho bola pokuta vo výške 515 miliónov USD za urovnanie sporu. FCA je totiž okrem iného obvinený z inštálacie zariadenia do niektorých modelov, ktoré by následne prešli emisnými kontrolami bez prekročenia hodnoty. Automobilka sa však odvoláva na to, že zariadenia mali pomáhať pri jednoduchšom riadení vozidla a teda ohľadom emisii to bolo neumýselné. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies