Aké špičky hostí Praha? Prísne bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 08:23 • 2 min
Aké špičky hostí Praha? Prísne bezpečnostné opatrenia

PRAHA - V Prahe sa vo štvrtok začne dvojdňové neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

slovakia

left justify in out

Počas prvého dňa čaká politikov spoločenský program na Pražskom hrade, samotné rokovanie sa uskutoční v piatok. Medzi hlavné témy bude patriť pomoc Ukrajine či príprava rozhodnutí na júlový summit vo Washingtone. Slovensko na stretnutí zastupuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár, informovala TASR.
 
Pri príležitosti tejto schôdzky sa uskutoční viacero ďalších podujatí či rokovaní. Jedným z nich je konferencia v českom Senáte, ktorú organizuje jeho predseda Miloš Vystrčil. Okrem neho v debate vystúpi šéf českej diplomacie Jan Lipavský a jeho rezortní partneri z Fínska a Poľska. Hlavný prejav prednesie generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
 
Ešte predtým bude šéf Aliancie rokovať s predsedom českej vlády Petrom Fialom, na Pražskom hrade ho neskôr prijme aj český prezident Petr Pavel. Ten mu následne udelí štátne vyznamenanie - Rad T. G. Masaryka III. triedy. Pavel potom bude na hrade hostiť všetkých ministrov či iných zástupcov krajín NATO.
 
Viacero rokovaní v Prahe vo štvrtok čaká amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Dopoludnia s Lipavským podpíše memorandum o spolupráci v boji proti dezinformáciám, stretne sa aj so šéfkou českého rezortu obrany Janou Černochovou a prijme ho tiež prezident republiky.
 
Neformálne rokovanie šéfov diplomacií krajín NATO je najväčšou akciu Aliancie v Česku od summitu NATO v roku 2002. Český rezort diplomacie podotkol, že takzvaná "ministeriáda" je po summite NATO najdôležitejším bezpečnostno-politickým zasadnutím Aliancie mimo Bruselu. Konanie schôdzky v ČR je podľa Lipavského uznaním kreditu Česka ako spoľahlivého partnera NATO.
 
S dvojdňovou akciou súvisia aj zvýšené bezpečnostné opatrenia v centre Prahy. Polícia avizovala, že nasadí stovky svojich príslušníkov z rôznych útvarov. "Budeme zaisťovať bezpečnosť desiatok delegácií a opatrenia budú primárne smerovať na miesta, kde sa uskutočnia rokovania," napísala v stredu na sociálnej sieti X.
 
Obyvatelia a návštevníci Prahy môžu pri presune väčšieho množstva kolón zaznamenať mierne dopravné komplikácie. Z dôvodu tejto udalosti bude tiež vo štvrtok od 13.00 hod uzavretý celý areál Pražského hradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TASR, Foto: Praha/thetrainline.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies