Afganci sa búria proti Talibanu. Na viacerých miestach organizujú protesty

NETKY.SK • 19 August 2021, 21:38 • 2 min
Afganci sa búria proti Talibanu. Na viacerých miestach organizujú protesty

KÁBUL - Po celej krajine začali nespokojní občania Afganistanu organizovať demonštrácie proti nadvláde Talibanu.

slovakia

left justify in out

Protesty proti fundamentalistickému hnutiu sa vo štvrtok rozšírili do viacerých miest vrátane hlavného mesta Kábul. 

 

 

Taliban medzitým požiadal imámov v celej krajine, aby pri piatkových modlitbách vyzvali ľudí na jednotu a presvedčili ich, nech neopúšťajú krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

 


      

Strety medzi mudžahedínmi a nespokojnými občanmi si v meste Asadabad v provincii Kúnar, na východe krajiny, vyžiadali niekoľko obetí. Ozbrojenci nemali zľutovanie a strieľali priamo do davu. Ďalšiu streľbu hlásili aj z protestu v Kábule, kde pravdepodobne talibovia strieľali len do vzduchu.

 

Prečítajte si tiež: Exviceprezident Afganistanu sa postavil Talibanu. V nedobytej provincii vyhlásil odboj!

      

"Naša vlajka, naša identita," kričali v Kábule muži a ženy počas demonštrácie, počas ktorej mávali  čiernymi, červenými a zelenými štátnymi vlajkami. Dnes sa v Afganistane oslavuje nezávislosť a vymanenia sa spod britskej nadvlády, ktorá sa skončila v roku 1919. Pochodujúci skandovali "Boh je najväčší".

 

     

Pri iných protestoch médiá informovali, že ľudia trhali bielu vlajku Talibanu. Niektoré demonštrácie boli malé, ale v kombinácii s tisíckami ľudí na úteku podčiarkujú výzvu, ktorej aktuálne Taliban čelí.

 

Islamistické hnutie dobylo Afganistan rýchlosťou blesku v čase, keď sa zahraničné jednotky sťahovali z krajiny. Od nedeľňajšieho obsadenia Kábulu však Taliban prezentoval svoju umiernenejšiu tvár. Sľubuje mier a rešpektovanie práv žien v rámci islamského práva. Zároveň tvrdí, že sa nebude mstiť starým nepriateľom, čomu však v krajine nikto neverí. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezident Ghaní odmieta tvrdenia o krádeži štátnych prostriedkov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies