Zvýšené riziko zlyhaných úverov je v maloobchode a stavebníctve

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:44 • 2 min
Zvýšené riziko zlyhaných úverov je v maloobchode a stavebníctve

Zvýšené riziko zlyhaných úverov je v maloobchode a stavebníctve

slovakia

left justify in out

Zvýšené riziko zlyhaných úverov predstavujú momentálne najmä odvetvia maloobchodu a stavebníctva. Nárast objemu aj podielu takýchto úverov v druhom štvrťroku bol však zjavný vo väčšine odvetví, konštatuje aktuálna správa o úverových možnostiach bánk pre podnikateľský sektor z dielne Ministerstva financií (MF) SR a Národnej banky Slovenska (NBS).
      Obidve inštitúcie však zároveň pripomínajú, že tempo rastu zlyhaných úverov sa od polovice minulého roka znižuje. Samostatným problémom sú podľa materiálu úvery poskytnuté na výstavbu komerčných nehnuteľností, ktoré za posledných šesť mesiacov zaznamenali významný negatívny trend. Celkové riziko odvetvia zvyšuje aj jeho relatívne vysoká koncentrácia.
      Celková situácia v slovenskom podnikovom sektore sa v druhom štvrťroku 2010 podľa správy mierne zlepšila, aj keď rozdiely medzi jednotlivými odvetviami ostávajú pomerne významné. Zlepšenie je ťahané predovšetkým exportne orientovaným priemyslom a potvrdzujú ho nielen indikátory dôvery, ale aj reálne nárasty tržieb. "Napriek uvedeným pozitívnym signálom ostáva budúci vývoj neistý. Najproblematickejšími odvetviami ostávajú stavebníctvo a vybrané služby," varuje rezort financií a centrálna banka.
      Práve pretrvávajúca neistota viedla banky k ponechaniu úverových štandardov na pomerne prísnej úrovni aj v druhom kvartáli tohto roka. Dopyt po úveroch zo strany podnikov zároveň ostal relatívne slabý, čoho dôsledkom je pokračujúci pokles objemu úverov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies