Zuzana Čaputová chce zaviesť príspevok na bývanie

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 19:46 • 2 min
Zuzana Čaputová chce zaviesť príspevok na bývanie

BRATISLAVA - Prezidentka SR vo štvrtok diskutovala s predstaviteľmi seniorov a matiek samoživiteliek. Tieto dve skupiny podľa nej čelia zdražovaniu najviac, pomohol by im príspevok na bývanie. Na jeho zavedenie apeluje už opakovane. Slovensko je jednou z mála krajín OECD, ktorá takúto pomoc zavedenú nemá.

slovakia

left justify in out

„Práve tieto dve skupiny ľudí reprezentujú na Slovensku tých, ktorých zdražovanie, ktoré je na Slovensku už cítiť, ale aj to, ktoré na nás môže dopadnúť v súvislosti s vojnou na Ukrajine, pocítia najviac,“ vyhlásila prezidentka vo štvrtok po stretnutiach so seniormi a osamelými matkami.

 

img

 

Dodala, že absolvovala množstvo rozhovorov, vypočula si rôzne príbehy ľudí, ktorí čelia náročnému osudu, pretože z rôznych dôvodov žijú tak, že vychovávajú svoje dieťa sami.

 

Riešenie vidí v príspevku na bývanie, ktorý však podľa nej má aj širší záber než len pomoc s bývaním. „Je to celkovo opakujúca sa finančná dávka, ktorú, mimochodom, z 26 krajín OECD iba tri krajiny nemajú a je medzi nimi aj Slovenská republika,“ okomentovala prezidentka.

 

Prečítajte si tiež: Sme rodina chce kompenzovať rast cien

 

Podľa jej slov sú vypracované viaceré varianty príspevku. Vypočítavať by sa mal ako rozdiel medzi výškou príjmu a nákladov na bývanie. „Čiže neexistuje jedno číslo, ktoré by sa poskytovalo, ale je to od desiatok až po stovky eur v závislosti od počtu členov rodiny, v závislosti od výšky príjmu a nákladov na bývanie,“ vymenovala Čaputová.

 

img

 

Prezidentka spomenula, že o danej veci rokovala aj s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina). „Túto tému sme navrhli ešte na jeseň minulého roka po komunikácii s viacerými odborníkmi z ekonomickej a sociálnej oblasti. Ja som veľmi rada, že minister Krajniak je tomuto návrhu otvorený, má spracované viaceré varianty, ale ešte ten návrh treba samozrejme pretlačiť aj cez ostatných koaličných partnerov a schváliť vo vláde a následne v parlamente,“ uzavrela Čaputová.

 

Možno vás zaujme: Ďalšie slovenské mesto prosí o pomoc s utečencami

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies