Nová výzva na obnovu rodinných domov odštartuje v septembri

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 16:00 • 2 min
Nová výzva na obnovu rodinných domov odštartuje v septembri

BRATISLAVA - Nová výzva na obnovu rodinných domov, financovaná z plánu obnovy, odštartuje v septembri. V rámci štvrtej výzvy bude pre minimálne 5000 žiadateľov vyčlenených 95 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktualizovaného harmonogramu výziev a priamych vyzvaní, ktorý zverejnilo Ministerstvo životného prostredia SR spolu so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). "Majitelia starších rodinných domov už nemusia mať obavy, že sa o výzve na obnovu rodinných domov z plánu obnovy a odolnosti dozvedia mesiac pred spustením prijímania žiadostí. Keď sa aj nezapoja alebo nestihnú zapojiť do štvrtej výzvy, majú istotu, že je naplánovaná ďalšia," povedal generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr. Aktualizovaný harmonogram výziev podľa neho jasne ukazuje termíny vyhlasovania výziev až do roku 2025. Deklaruje, že SAŽP aj naďalej vyvíja maximálne úsilie, aby dodržala termín určený vládou a žiadosti z pilotnej výzvy a tretej výzvy spracovala do 15. augusta. "Veríme, že v rámci krízového riadenia termín určený vládou dosiahneme, alebo sa k nemu maximálne priblížime," poznamenal.

 

Zo štatistických údajov, ktoré má SAŽP k dispozícii, vyplýva, že 66 percent domov je pred realizáciou obnovy. Ďalších 26 percent domov je v procese rekonštrukcie a osem percent je po obnove. O podporu je možné žiadať aj počas alebo po prácach na obnove rodinného domu, a to spätne až k 1. februáru 2020. "Žiadatelia tak môžu v prácach pokračovať aj pred podaním žiadosti, ale nesmú zabudnúť vyhotoviť fotodokumentáciu pred obnovou a skonzultovať rozsah obnovy s oprávnenou osobou na vydávanie energetických certifikátov," uviedla agentúra. V roku 2024 je zároveň naplánované vyhlásenie ďalších dvoch výziev, a to v marci a septembri. Na marcovú je vyhradená suma 95 miliónov eur, pri septembrovej výzve sa ráta s alokáciou vo výške nevyčerpaných prostriedkov z predchádzajúcich výziev. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies