Zuzana Čaputová cestuje do Bruselu, prijme ju aj belgický kráľ Filip

NETKY.SK • 25 Jún 2019, 09:16 • 2 min
Zuzana Čaputová cestuje do Bruselu, prijme ju aj belgický kráľ Filip

BRATISLAVA - Prezidentka SR odišla na svoju druhú oficiálnu zahraničnú návštevu, tentokrát navštívi Belgicko.

slovakia

left justify in out

Zuzana Čaputová a už v priebehu minulého týždňa vydala na formálnu návštevu Prahy dnes pokračuje smerom do Bruselu. Tu navštívi sídlo EÚ aj NATO, stretne sa aj s komunitou Slovákov a Čechov v Bruseli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pred sedemdesiatimi štyrmi rokmi na tomto mieste došlo k tragickej vojnovej udalosti. Išlo o akt beštiality, ktorý mal za následok viac ako štyridsať obetí a nepredstaviteľné utrpenie ďalších obyvateľov obce a napokon aj jej zánik. Kalište je jednou z mnohých osád a obcí na Slovensku, ktoré boli vypálené počas druhej svetovej vojny, ale je to jediná obec, v ktorej život nebol nikdy obnovený. Stretnutiami, aké je to dnešné, život do Kališťa vraciame. Kým si budeme pamätať, čo sa tu stalo, kým si budeme pamätať, prečo k tejto tragédii došlo, pamiatka a odkaz Kališťa budú a zostanú živé.

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),


„V úvode programu prezidentka SR absolvuje audienciu u belgického kráľa Filipa, po ktorom budú nasledovať pracovné stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom,“ uviedla Martina Goffová z tlačového odboru prezidentskej kancelárie.

 

Prezident SR je zároveň vrchným veliteľom Ozbrojených síl SR. Z titulu tejto pozície Čaputová navštívi centrálu NATO, kde sa v budúcnosti bude zúčastňovať summitov Aliancie. Po tom, ako sa stretne s predsedom Európskej komisie Junckerom, čakať ju bude slovenský podpredseda Komisie - jej súper v prezidentskej kampani - Maroš Šefčovič.
 


S belgickým kráľom Filipom, ktorý je na tróne od roku 2013, sa pred začiatkom predsedníctva SR v Rade EÚ v roku 2016 stretol aj vtedajší prezident Andrej Kiska. Podľa Kisku bol belgický kráľ veľmi dobre informovaný o situácii na Slovensku, rozprávali sa vtedy o extrémizme aj brexite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies