Vlastné bývanie v Bratislave iba pre najsolventejších? Ceny nehnuteľností naďalej rastú

NETKY.SK • 3 August 2021, 10:26 • 2 min
Vlastné bývanie v Bratislave iba pre najsolventejších? Ceny nehnuteľností naďalej rastú

BRATISLAVA - Ceny nehnuteľností v hlavnom meste rastú závratnou rýchlosťou.

slovakia

left justify in out

Ceny bytov ponúkaných z druhej ruky na bratislavskom realitnom trhu koncom druhého štvrťroka 2021 vzrástli na 3 177 eur za meter štvorcový

 

Dosiahli tak medziročný nárast 14,1 percenta, ktorý je podobný rýchlosti rastu cien novostavieb. Vyplýva to z aktuálnej správy analytikov z Bencont Investments.

 

Najdrahšie byty sú v Starom meste

„Nedostatok novej výstavby v Bratislave pretrváva a kupujúci sa pozerajú na sekundárny trh. To vytvára tlak aj na rast cien starších bytov. Cenovo rastie aj trh nájomného bývania, priemerné nájomné s energiami sa dostalo na úroveň 12,78 eura za meter štvorcový," uvádzajú analytici.

 

img


Najvýraznejšie zdražovanie zazanamenali odborníci v mestskom okrese Bratislava II. Najdrahšie nehnuteľnosti sa aj naďalej predávajú v lukratívnej mestskej časti Staré mesto, kde kupujúci zaplatia približne 4 000 eur za meter štvorcový.

 

Zatiaľ čo ceny bytov ponúkaných z druhej ruky vzrástli na 3 177 eur za meter štvorcový, priemerná cena novostavieb ponúkaných developermi dosahovala v rovnakom období úroveň 4 010 eur za meter štvorcový.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Situácia v stavebnom sektore je vážna. Ak vláda nezačne konať, kľúčové stavby zostanú nedostavané a Slovensko nevyčerpá eurofondy!

 

Nedostatok bytov ženie ceny nahor​

„Za vzniknutým rozdielom sú primárne dva dôvody. Prvým je prudký rast cien novostavieb v Starom Meste. Za rastom cien stojí príchod projektov v žiadaných lokalitách," dodávajú.

Koncom júna v Bratislave narástlo aj priemerné nájomné,  vrátane energií, na 12,78 eura za meter štvorcový, čo predstavuje 11,5 percentný nárast oproti druhému štvrťroku tohto roka. 

 

img

 

„Za nadpriemerným rastom stojí do istej miery bázický efekt, keď sa ceny nájomného zotavili po prepade zaznamenanom v dôsledku pandémie," vysvetľujú analytici. Paradoxne sa  pritom medzi najdrahšie zaradili jednoizbové byty

 

Mohlo by vás zaujímať: Bratislava je pre bývanie čoraz lákavejšia aj napriek rastúcej cene bytov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona