ŽSR začínajú éru zlepšovania finančných podmienok zamestnancov. Čo to pre nich znamená?

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 21:20 • 2 min
ŽSR začínajú éru zlepšovania finančných podmienok zamestnancov. Čo to pre nich znamená?

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) spolu s Odborovým združením železničiarov (OZŽ) podpísali dňa 3. apríla 2024 Dodatok č. 10 Kolektívnej zmluvy ŽSR. „Začíname éru zlepšovania finančných podmienok zamestnancov ŽSR,“ vyjadril sa generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako bezprostredne po podpise dodatku.

slovakia

left justify in out

Kolektívne vyjednávanie začalo na návrh OZŽ dňa 30. 11. 2023. Z dôvodu prípravy rozpočtu samotné rokovania začali od januára 2024. Zmluvné strany sa stretli celkom osemkrát s cieľom dohodnúť najmä podmienky odmeňovania zamestnancov. Prijatie dohody nebolo jednoduché z pohľadu ekonomickej situácie, vyplývajúcej z Rozpočtu verejnej správy pre ŽSR, kde nebol zohľadnený žiadny mzdový nárast. Náročnosť rokovaní vyplývala aj z dôvodu nutnosti stabilizácie zamestnancov a z dôvodu požiadaviek zamestnancov zastúpených OZŽ vzhľadom na náročnosť vykonávanej práce a nevyhnutné zdravotné, psychické a odborné spôsobilosti.

Prijatý dodatok znamená, s účinnosťou od apríla 2024, zvýšenie tarifnej mzdy zamestnancov ŽSR o 7 %. Zmluvné strany sa zároveň dohodli na vyčlenení objemu prostriedkov na novú prevádzkovú prémiu, ktorá bude poskytovaná zamestnancom v železničnej prevádzke od 1. júna 2024. Ďalšie zvýšenie tarifnej mzdy o 3 % bolo dohodnuté s účinnosťou od 1. júla 2024. Tento krok je podmienený dohodou zmluvných strán na konkrétnych motivačných kritériách pre prideľovanie prevádzkovej prémie. V priemere si prevádzkoví zamestnanci v roku 2024 prilepšia takmer o 14 % a zároveň stúpne tarifná mzda za posledné dva roky o takmer 20 %.

„Cieľom vedenia ŽSR je stabilizovať zamestnancov a postupným zvyšovaním miezd zatraktívniť jednotlivé prevádzkové pozície. Ide o ďalší krok k zlepšovaniu ich pracovných podmienok, spolu s poskytovaním cielených benefitov,“ vyjadril sa námestník generálneho riaditeľa pre ľudské zdroje Pavol Komarňanský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: – Železnice Slovenskej republiky, Foto: Facebook / Železnice Slovenskej republiky - ŽSR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies