Test DNA odhalil rodinné tajomstvo ukryté päťdesiat rokov

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 21:35 • 2 min
Test DNA odhalil rodinné tajomstvo ukryté päťdesiat rokov

Obľuba testov DNA v posledných rokoch celosvetovo rastie. Málokto si ich robí za účelom konkrétneho zistenia, vo väčšine prípadov je hlavným dôvodom skôr zvedavosť. Podobné to bolo aj u americkej spisovateľky Dani Shapirovej.

slovakia

left justify in out

V jej prípade však došlo k objavu, ktorý jej prevrátil život hore nohami. Raz v zime roku 2016 sa manžel Dani Shapirovej zmienil, že objednal jednu sadu komerčného DNA testu, a spýtal sa svojej ženy, či by tiež jeden chcela. Odpoveď znela: "Prečo nie?" Bola si istá, že jej žiadne prekvapenie nehrozí.

 

Vedela, odkiaľ pochádza - z rodiny východoeurópskych Židov, z vetiev od oboch rodičov. Bola to pre ňu jednoducho len zábava, nič iné.

 

Výsledky, ktoré získala o niekoľko mesiacov neskôr, ale zmenili úplne všetko, čo o sebe do tej doby vedela. Z vetvy Židov bola len z polovice - otec, ktorého veľmi milovala a ktorý zomrel pri automobilovej nehode, keď jej bolo 23 rokov, totiž nebol jej biologickým otcom.

 

Starostlivo ukryté tajomstvo

 

Ako neskôr žena zistila, jej rodičia mali v roku 1961 problémy s počatím. Keďže ale jej matka zúfalo túžila po potomkovi a jej otec bol podľa zistení neplodný, prišla na rad v tú dobu veľmi netradičné metóda - "zmiešanie" spermií darcu a otca. 

 

V tom čase išlo ale o veľmi netradičný proces a nie vždy schvaľovaný. Ako rozhodol istý nemenovaný súd len niekoľko rokov predtým, akékoľvek oplodnenie ženy, aj keď so súhlasom jej a jej muža, bolo považované za cudzoložstvo.

 

img

 

Prístup k podobným metódam bol teda veľmi rozdielny od dnešnej doby. Tajomstvo ukryté dlhých 54 rokov prinieslo ako ohromujúce, tak i znepokojujúce zistenie.

 

Jedno z tých nepríjemných bola nepresná lekárska diagnostika. Konkrétnym prípadom bol fakt, že jej syn bol ako malý postihnutý vzácnou poruchou prejavujúcou sa záchvatmi. V tej dobe sa riešila možnosť, že by mohlo byť všetko podmienené geneticky, lekár ale na základe rodinnej anamnézy nič nepotvrdil.

 

Ako sa spätne pozerá do svojej minulosti, malo to aj psychologické negatíva. Celý život totiž mala pocit, že sa svojmu otcovi príliš nepodobá, a bolo jej aj často predkladané, že nevyzerá ako Židovka.

 

Hľadanie biologického otca

 

Od chvíle, kedy žena zistila, že jej milovaný otec nebol jej biologickým rodičom, uplynulo do nájdenia toho pravého iba 36 hodín.

 

Išlo o 78-ročného lekára na dôchodku, ktorý musel byť jej následným e-mailom, v ktorom mu všetko šetrne oznamovala, veľmi prekvapený.

 

Ako sama uvádza, ľudia, ktorí darujú svoje vajíčka či spermie, by mali byť oboznámení so "žijúcimi následkami" svojho darcovstva, ako sa vyjadrila pre server Time.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies