Zrútená továreň v Bangladéši začala horieť: Ako vytiahnu ďalších pod troskami?

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 07:04 • 2 min
Zrútená továreň v Bangladéši začala horieť: Ako vytiahnu ďalších pod troskami?

Dháka - Požiar dnes vypukol v odevnej továrni, ktorá sa zrútila v meste Savar pri bangladéšskej metropole Dháka. Plamene tak sťažili pokusy vytiahnuť ešte niekoho živého z trosiek po katastrofe zo stredy 24. apríla, pri ktorej zahynulo najmenej 377 ľudí.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia hasičskej služby uviedli, že požiar spôsobili iskry z vyslobodzovacej rezačky, ktorú používajú záchranári.

Polícia informovala, že majiteľa továrne Mohammada Sohela Ranu dnes zatkli pri pokuse o útek do Indie a že nádeje na objavenie ďalších živých ľudí po najhoršej priemyselnej nehode v krajine začínajú miznúť.

Zatknutím Sohela Ranu, ktorý je aj majiteľom celej osemposchodovej budovy známej ako Rana Plaza, sa skončila štvordňová policajná naháňačka. V budove sídlilo niekoľko tovární, ktoré vyrábali lacné oblečenie pre obchodníkov na Západe.

Počet obetí bude ešte podľa očakávania stúpať, pretože stovky ľudí sú stále nezvestné.

Dnes vytiahli z trosiek štyroch živých ľudí, ktorí strávili pod obrovskou kopou rozbitého betónu a pokrúteného kovu takmer 100 hodín. Záchranári sa horúčkovito snažia zachrániť niekoľkých ďalších ľudí uväznených pod troskami. Jednu ženu vytiahli von, ale zomrela, uviedol zástupca šéfa požiarnej služby.

Zo zrútenej budovy v Savare, 30 kilometrov od Dháky, zachránili približne 2500 ľudí.

Predstavitelia uviedli, že budova bola postavená na nevhodnej pôde bez príslušných povolení a v osudovú stredu do nej vošlo vyše 3000 zamestnancov - zväčša mladých žien - bez toho, aby ich varovali, že stavba je neistá a nebezpečná.

Banku a obchody v tejto budove zatvorili už v utorok po tom, čo bolo cítiť akési šklbnutie a na niektorých podperách si prítomní všimli pukliny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies