Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje! Od pondelka sa bude Slovensko riadiť regionálnymi pravidlami

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 14:33 • 2 min
Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje! Od pondelka sa bude Slovensko riadiť regionálnymi pravidlami

BRATISLAVA - Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. Naplnené sú už všetky kritériá pre národný limit, tzv. ručná brzda sa tak môže vypnúť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • Aktualizované 12. mája 16:09

Slovensko sa preto bude od budúceho týždňa riadiť iba regionálnymi pravidlami v rámci COVID automatu

 

 

 

Situácia sa naďalej zlepšuje

Pozitivita PCR testov je na úrovni 5 %, v nemocniciach je s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň približne tisíc ľudí.

 

Ventilovaných pacientov je aktuálne 132, čo je opäť 20 % pokles oproti predchádzajúcemu týždňu. Na pravidelnej tlačovej konferencii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

Pozitívne testovaných je priemerne 650 osôb denne, Mišík však upozornil, že klesá aj počet vykonávaných testov.

 

„Aktuálne robíme asi 110-tisíc testov denne oproti štvrť miliónu pred tromi týždňami,“ podotkol. Nemocnice každý deň prijímajú približne 80 pacientov, intenzívne lôžka sú vyťažené na 56 %.

 

Prečítajte si tiež: Remišová: Núdzový stav bude zrušený, ak prezidentka podpíše novelu zákona

 

Zaočkovaných je 62% seniorov nad 70 rokov
Vo vekovej skupine nad 70 rokov je aktuálne zaočkovaných 62 % percent populácie. Najzaočkovanejšia je kategória 70 až 80-ročných, v tejto vekovej skupine dostalo aspoň prvú dávku vakcíny 66 % ľudí.

 

Zo skupiny nad 16 rokov je zaočkovaných 28 % populácie Slovenska. „Najväčšiu mieru zaočkovanosti podľa okresu bydliska vykazuje Bratislava,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva.

 

Podobnú úroveň zaočkovanosti prvou dávkou dosahujú okresy Banská Bystrica, Prešov, Zvolen, Dunajská Streda a Humenné. Naopak, najnižšiu evidujú okresy Gelnica, Kežmarok, Poltár a Svidník.
 

Mohlo by vás zaujímať: Vladimír Lengvarský prezradil hlavný dôvod pozastavenia očkovania vakcínou AstraZeneca

 

Vláda schválila Covid automat

Vláda dnes schválila aj tretiu verziu Covid automatu. Aktualizovaný materiál na jej rokovanie predložil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

 

Dokument opisuje, ako sa bude určovať rizikovosť na národnej aj regionálnej úrovni či opatrenia naviazané na jednotlivé úrovne rizika

 

Aktualizácia podľa rezortu zdravotníctva odzrkadľuje dominanciu infekčnejšieho britského variantu koronavírusu, nové poznatky o vývoji epidémie a pripomienky a klasifikácie jednotlivých rezortov.

 

Prílohou aktualizovaného Covid automatu sú doplnkové rezortné semafory so špecifickými usmerneniami.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lengvarský prezradil, kedy sa začne na Slovensku očkovať Sputnikom V

 

Nové pravidlá plošného testovania
COVID automat dopĺňa aj Národná testovacia stratégia. Na základe stanovenej úrovne rizika sú nastavené pravidlá obzvlášť pre skríningové testovanie.

 

Vykonávať by sa malo napríklad v zariadeniach sociálnych služieb, firmách, na školách či hromadných podujatiach.

 

"Vzhľadom na ich nedostatočnú senzitivitu a špecificitu by antigénové testy mali byť používané len v čase rastu pandémie a pri 7-dňovej incidencii nad 100 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Rezort doplnil, že materiál prerokovalo aj konzílium odborníkov. „Následne bol predložený vláde na pripomienkovanie jednotlivými rezortami. Doručené pripomienky boli v maximálnej možnej miere zapracované,“ konštatovalo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies