Zrušenie doplatkov za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP nepovažuje analytik za rozumný krok

NETKY.SK • 27 Júl 2020, 12:26 • 2 min
Zrušenie doplatkov za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP nepovažuje analytik za rozumný krok

BRATISLAVA - Zrušenie doplatkov za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP nepovažuje analytik INEKO Dušan Zachar za rozumný krok.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, takýto názor zastáva preto, že doplatky za lieky so sociálnym ochranným limitom pre ohrozené skupiny obyvateľstva je zmysluplným inštitútom, ktorý má svoju regulačnú funkciu a vysiela do verejnosti signál, že lieky nie sú "zadarmo" a nie je výhodné s nimi plytvať.

 

Keďže však ešte nie je známe presné znenie príslušných ustanovení opatrenia, je pre Zachara ťažké sa k nemu vyjadrovať detailnejšie.

 

img


"Uvidíme, či sa pre vznik nároku na refundáciu doplatkov bude posudzovať aj úroveň príjmu jednotlivých oprávnených skupín s úmyslom, aby sa preplácali doplatky len sociálne slabším občanom. Uvidíme, či sa bude preplácať len výška doplatku, aká je pri najlacnejšej zameniteľnej alternatíve a uvidíme, či štát dostatočne dofinancuje zdravotné poisťovne, ktoré by mali občanom tieto doplatky vracať späť," konštatoval analytik. Ako doplnil, v rámci konkurenčného boja niektoré poisťovne už dnes posielajú určitým skupinám poistencov doplatky za lieky aj nad rámec dnes platného zákona.

O zámere zrušiť doplatky za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP informoval v polovici júla na tlačovej konferencii predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies