Trump kritizuje vyšetrovanie útoku na Kongres ako „výsmech spravodlivosti“

NETKY.SK • 14 Jún 2022, 08:25 • 2 min
Trump kritizuje vyšetrovanie útoku na Kongres ako „výsmech spravodlivosti“

WASHINGTON – Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok kritizoval vyšetrovanie útoku jeho priaznivcov na Kapitol z vlaňajšieho 6. januára, ktoré vedie výbor Snemovne reprezentantov, a označil to za „výsmech spravodlivosti“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Podľa AFP Trump v 12-stranovom rozháranom liste napísal, že namiesto zameriavania sa na väčšie problémy krajiny predvádza výbor vedený demokratmi „súdnu frašku“ a dúfa, že tak odvráti pozornosť amerického ľudu „od veľkej bolesti, ktorú zažíva“.

 

img

 

Republikánsky exprezident zároveň zopakoval tie isté konšpiračné teórie o prezidentských voľbách v novembri 2020, ktoré podľa vyšetrovacieho výboru boli pre Trumpových podporovateľov 6. januára 2021 hlavným motivačným faktorom, aby vtrhli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu. Ten mal práve v ten deň definitívne potvrdiť víťazstvo demokrata Joe  Bidena v prezidentských voľbách a prehru Trumpa.

 

„Demokrati vytvorili príbeh o 6. januári, aby odvrátili pozornosť od oveľa väčšej a oveľa dôležitejšej pravdy – že voľby 2020 boli zmanipulované a ukradnuté,“ uviedol v liste Trump, ktorý v utorok oslavuje 76. narodeniny. Trump sa hnevá, že vyšetrovací výbor je vo svojom prístupe jednostranný a „vysmieva sa spravodlivosti“.

 

img

 

V rámci pondelkového vypočúvania svedkov, vysielaného v televízii, výbor pozostávajúci zo siedmich demokratov a dvoch republikánov pustil videá, v ktorých bývalí poradcovia Trumpa svedčili, že prezidenta opakovane upozorňovali, že jeho tvrdenia o rozsiahlych podvodoch vo voľbách sú nepravdivé.

 

„Keď som mu to vravel a aj to, ako bláznivo znejú niektoré z jeho obvinení, neprejavil ani náznak záujmu o skutočné fakty,“ vyhlásil vo výpovedi v pondelok bývalý americký minister spravodlivosti Bill Barr.

 

Možno vás zaujme: Guvernér Ohia podpísal zákon, ktorý umožní zamestnancom škôl nosiť zbraň



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies