Diplomacia pandy je späť: Čína vyšle do USA novú delegáciu čierno-bielych medveďov

NETKY.SK • 23 Február 2024, 18:43 • 2 min
Diplomacia pandy je späť: Čína vyšle do USA novú delegáciu čierno-bielych medveďov

HONGKONG - Čína tento rok pošle pár pánd veľkých do zoologickej záhrady v San Diegu, čím posilní to, čo je známe ako „pandia diplomacia“, po tom, čo americkým zoologickým záhradám nezostal takmer žiadny z milovaných čiernobielych medveďov v dôsledku zhoršenia situácie v roku väzby medzi týmito dvoma superveľmocami.

slovakia

left justify in out

Čínska asociácia na ochranu divej zveri dosiahla dohody so zoologickou záhradou v San Diegu, ako aj so zoologickou záhradou v Madride v Španielsku o „novom kole medzinárodnej spolupráce na ochranu pandy veľkej,“ uviedla vo štvrtok čínska štátna tlačová agentúra Xinhua.

Čínska asociácia na ochranu divej zveri rokuje aj s Národnou zoologickou záhradou vo Washingtone a so Zoo Schönbrunn vo Viedni, uviedla agentúra.

Megan Owenová, viceprezidentka pre vedu o ochrane voľne žijúcich živočíchov v San Diego Zoo Wildlife Alliance, ktorá zoologickú záhradu prevádzkuje, pre agentúru AP povedala, že dve pandy, jeden samec a jedna samica, by mohli priletieť už koncom leta. "Sme pokorení potenciálnou príležitosťou pokračovať v našom spoločnom úsilí o ochranu, aby sme zabezpečili budúcnosť pre pandy veľké," uviedla Owenová vo štvrtok v tlačovej správe.

Jedna zo samíc, o ktorých sa uvažuje, povedala pre AP, je potomkom Bai Yun a Gao Gao, dvoch bývalých obyvateľov zoo v San Diegu. Zoo od roku 2019 nemá žiadne pandy veľké.

"Tešíme sa na ďalšie rozširovanie výsledkov vedeckého výskumu o ochrane ohrozených druhov, ako je panda veľká, prostredníctvom nového kola medzinárodnej spolupráce, podpory medziľudského prepojenia a posilňovania civilného priateľstva s príslušnými krajinami," uviedol z čínskeho rezortu zahraničných vecí vo štvrtok na pravidelnom brífingu v Pekingu hovorca Mao Ning.

Budúcnosť pre pandy v Spojených štátoch vyzerala v posledných mesiacoch bezútešne, keďže návrat jedinej zostávajúcej pandy do Memphisskej zoo v apríli a troch pánd v Národnej zoo v novembri znamenali, že štyri pandy v Zoo Atlanta boli jediné, ktoré zostali v krajine. Zmluva o požičaní pre tieto pandy vyprší tento rok.

Počas návštevy Kalifornie v novembri však čínsky prezident Si Ťin-pching prekvapil predstaviteľov Bidenovej administratívy tým, že naznačil, že pandy by sa mohli čoskoro vrátiť do štátu. Uviedol to po summite s prezidentom Joeom Bidenom, ktorého cieľom bolo znížiť napätie medzi USA a Čínou, ktorých lídri rok nehovorili.

„Povedali mi, že mnohí Američania, najmä deti, sa skutočne zdráhali rozlúčiť sa s pandami a išli do zoologickej záhrady, aby ich vyprevadili,“ povedal prezident Si Ťin-pching na večeri pre obchodných lídrov v San Franciscu s odkazom na medvede v národnej zoologickej záhrady. "Tiež som sa dozvedel, že zoologická záhrada v San Diegu a Kalifornčania sa veľmi tešia na privítanie pánd," dodal.

Panda veľká, ktorá je endemická v Číne, je symbolom americko-čínskeho priateľstva, odkedy Peking v roku 1972 poslal prvý pár do Národnej zoo ako dar, sedem rokov predtým, ako tieto dve krajiny nadviazali formálne diplomatické vzťahy.

Ďalšie pandy boli zapožičané zoologickým záhradám v USA a po celom svete za typickú cenu 1 milión dolárov ročne za pár, ktoré Čína používa na financovanie výskumu ochrany prírody. Odborníci tvrdia, že takáto spolupráca pomohla presunúť pandu notoricky odolnú voči reprodukcii zo zoznamu ohrozených druhov, hoci zostáva ohrozená.

Vo voľnej prírode žije odhadom 1800 pánd a ďalších 600 žije v zajatí po celom svete.

Ale dokonca aj panda sa stala obeťou rastúcej nedôvery medzi USA a Čínou, pričom čínski nacionalisti vedú intenzívnu online kampaň za minuloročný návrat pandy v zoologickej záhrade v Memphise menom Ya Ya. Používatelia sociálnych sietí obvinili zoologickú záhradu zo zlého zaobchádzania s medvedicou a obvinili ju zo skoršej smrti jej druha - pandy Le Le - a to aj napriek odmietnutiam zo strany predstaviteľov zoo a čínskych odborníkov na pandy.

Aj keď sa Čína pripravuje poslať do USA viac k týmto ohrozeným druhom medveďov, určité podozrenie môže pretrvávať. "Prosím, starajte sa lepšie o naše pandy," čítal jeden komentár k príbehu Xinhua vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News / Xinhua, Foto: NBC News / NurPhoto / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies