Polícia chytila gang páchateľov, ktorí obchodovali s ľuďmi

NETKY.SK • 5 September 2019, 18:19 • 2 min
Polícia chytila gang páchateľov, ktorí obchodovali s ľuďmi

BRATISLAVA - Päticu Michalovčanov zadržali v stredu v rámci medzinárodnej akcie na odhaľovanie obchodovania s ľuďmi. V období rokov 2008 až 2017 mali za účelom práce vylákať do Veľkej Británie najmenej 17 osôb.

slovakia

left justify in out

Voči organizovanej skupine zasahovali v rovnakom čase policajti v Nemecku, Holandsku a na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Daniela Baloghová.

 

Spoločný vyšetrovací tím s názvom Robotic vykonal domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov členov organizovanej skupiny v Michalovciach.

 

"Zaistili rôzne listinné dôkazy, mobilné telefóny a SIM karty, platobné karty, príručný trezor a zlaté šperky, ako aj ďalšie veci dôležité pre trestné konanie," uviedla Baloghová. Na území Slovenska pri zásahu spolupracovalo viacero policajných zložiek. Do prípadu boli zainteresovaní aj takzvaní lovci lebiek.

 

Zadržanými v prípade sú tri ženy a dvaja muži vo veku 46 až 66 rokov. Podľa zistení tímu sa na území Slovenska a Anglicka mali v období rokov 2008 až 2017 dopúšťať zločinu obchodovania s ľuďmi a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

 

"Členovia skupiny si rozdelili úlohy a na vysoké zárobky zlákali chudobné osoby v zlej sociálnej situácii na 'dobre' platenú prácu v Anglicku. Sľubovali minimálne 400 libier týždenne za prácu v reštauráciách a autoumyvárňach s tým, že budú mať zadarmo aj dopravu, ubytovanie a stravu. Potom ich dopravili do Anglicka, tam to už však také ružové nebolo. Museli pracovať okolo 14 hodín denne šesť dní v týždni a za prácu im dávali iba 20 libier týždenne," vysvetlila Baloghová s tým, že ostatné peniaze si mala skupina rozdeliť medzi sebou.

 

"Pri domových prehliadkach v Nemecku a v Holandsku policajti zadržali štyroch Slovákov a zaistili dokumenty týkajúce sa bankových účtov, mobilné telefóny, SIM karty, dokumenty týkajúce sa motorových vozidiel. Získali aj ďalšie informácie o trestnej činnosti páchanej v týchto krajinách," doplnila Baloghová s tým, že všetci členovia organizovanej skupiny boli zadržaní na základe Európskych zatýkacích rozkazov vydaných príslušným justičným orgánom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

 

"Aktuálne prebieha konanie o ich vydaní na súdne konanie na územie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies