Zoznámte sa: Ján Lunter, premožiteľ Kotlebu, nátierkový kráľ, najsledovanejší víťaz volieb

NETKY.SK • 6 November 2017, 09:25 • 2 min
Zoznámte sa: Ján Lunter, premožiteľ Kotlebu, nátierkový kráľ, najsledovanejší víťaz volieb

BANSKÁ BYSTRICA – „Otvorím dvere a vyvetrám,“ vyjadril sa tesne po víťazstve na margo nástupu do úradu a aj svojho súpera. Ubezpečil, že na budove úradu BBSK opäť zaveje vlajka Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Budúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), nezávislý kandidát v sobotňajších voľbách Ján Lunter získal 99 169 hlasov, teda 48,53 percenta. Doterajšieho predsedu kraja Mariana Kotlebu tým prekonal viac ako dvojnásobne. Chce, aby "banskobystrická župa bola aktívna a župa, ktorá rastie". Vo funkcii sa J. Lunter bude o. i. zasadzovať za viac pracovných príležitostí, využitie turizmu a zavedenie integrovaného dopravného systému. Dodajme, že volebná účasť v tomto kraji bol najvyššia na Slovensku – 40,29 percenta oprávnených voličov.

 

Kto je tento v politike ešte nedávno neznámy človek? Ján Lunter sa narodil v roku 1951 v Telgárte (okres Brezno); vyštudoval technickú kybernetiku na dnešnej Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Potom sa vrátil do rodnej obce, kde okrem iného – podľa vlastného vyjadrenia pre médiá – pestoval seno. Po revolúcii založil počítačovú firmu s názvom Proces, neskôr potravinársku firmu Alfa Bio, ktorú vedie doteraz ako rodinný podnik. Zamestnáva asi 200 ľudí; v roku 2016 firma vyprodukovala 160 ton tofu a 100 ton nátierok mesačne.

 

Kandidatúru na post župana oznámil J. Lunter v januári 2017. Neskôr sa s kandidátmi Martinom Klusom a Stanislavom Mičevom dohodli, že proti súčasnému županovi sa v závere postaví ten z nich, ktorý bude mať podľa prieskumov najväčšiu šancu. V auguste Lunterovi dosť nečakane vyjadril podporu Smer-SD, rovnako ako ďalšie strany, a to z koalície aj opozície. Funkcie sa podľa zákona ujme do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies