Štátny tajomník Marek Eštok prijal nemeckú veľvyslankyňu: Silné ekonomické vzťahy doplnil výrazný bezpečnostný rozmer

NETKY.SK • 10 Január 2024, 17:30 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok prijal nemeckú veľvyslankyňu: Silné ekonomické vzťahy doplnil výrazný bezpečnostný rozmer

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 10. januára 2024 v Bratislave na úvodnej návšteve veľvyslankyňu Nemeckej spolkovej republiky Barbaru Wolfovú. Popri zhodnotení doterajšej spolupráce oboch krajín sa venovali tiež významným témam rezonujúcim v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Nemecko je najdôležitejší slovenský obchodný partner a štvrtý najvýznamnejší investor. Na Slovensku pôsobí takmer 600 nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú viac ako 140-tisíc ľudí. Ako uviedol štátny tajomník M. Eštok, Nemecko predstavuje pre Slovenskú republiku strategického partnera. „Naše tradične silné ekonomické vzťahy zároveň doplnil výrazný bezpečnostný rozmer. Nemecko zásadnou mierou prispieva k zlepšeniu našej obranyschopnosti,“ zdôraznil štátny tajomník a pripomenul pôsobenie nemeckých vojakov v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny Severoatlantickej aliancie v SR i darovanie dvoch systémov protivzdušnej obrany Mantis

 

Zdôraznil tiež, že v budúcom roku oslávi Slovenská republika 20. výročie vstupu do Európskej únie. „Spoločne s našimi európskymi partnermi budeme hľadať cesty, ako si túto významnú udalosť pripomenúť naprieč Slovenskom,“ doplnil M. Eštok.

Zástupcovia Slovenska a Nemecka diskutovali aj o rozširovaní Európskej únie, revízii viacročného finančného rámca, migrácii i konflikte na Ukrajine. Štátny tajomník Marek Eštok súčasne vyzdvihol blížiace sa bilaterálne aktivity, a to najmä nadchádzajúcu oficiálnu návštevu predsedu vlády Slovenskej republiky v Berlíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies