Zomrela famózna herečka Bibi Anderssonová

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 08:54 • 2 min
Zomrela famózna herečka Bibi Anderssonová

ŠTOKHOLM - Švédska herečka Bibi Anderssonová známa najmä z Bergmanovch filmov nás vo veku 83-rokov navždy opustila.

slovakia

left justify in out

Berit Elisabeth Anderssonová prvýkrát uzrela svetlo sveta v roku 1935. Narodila sa v Štokholme, kde aj vyštudovala herectvo. To sa stalo jej celoživotnou vášňou a venovala sa mu až do roku 2009, kedy, žiaľ, utrpela mozgovú príhodu, po ktorej ochrnula na polovicu tela.

 

Známou sa stala najmä ako múza známeho režiséra Ingmara Bergmana, s ktorým spolupracovala od 50. rokov minulého storočia. Obsadil ju do mnohých svojich filmov, ktoré natočil do 70. rokov. Najznámejšie sú jej úlohy z klasických snímok Siedma pečať (1957), Lesné Jahody (1957) a najmä Persona (1966), ktorá jej priniesla najväčšiu slávu. V roku 1963 získala jednu z hlavných cien medzinárodného filmového festivalu v Berlíne: Strieborného medveďa za najlepší ženský herecký výkon vo filme Milenka režiséra Vilgota Sjömana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

P E R S O N A #IngmarBergman #BibiAndersson #LivUllmann #actriz

Príspevok, ktorý zdieľa Estudio Corazza para el Actor (@estudiocorazza),

Anderssenová však nehrala len vo švédskych filmoch, obsadzovali ju mnohí európski a dokonca aj americkí tvorcovia. Celkovo sa počas svojej kariéry objavila vo viac ako 50 snímkach.

 

Ako sa o nej vyjadril šéf Bergmanovej nadácie Jan Holmberg, Bibi Anderssonová bola svojbytnou a výraznou umeleckou osobnosťou napriek tomu, že bola spájaná predovšetkým s týmto legendárnym švédskym režisérom. Okrem filmového herectva sa aktívne venovala aj divadelnej réžii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies