Boris Johnson je nádejným kandidátom na post britského premiéra

NETKY.SK • 19 Jún 2019, 07:11 • 2 min
Boris Johnson je nádejným kandidátom na post britského premiéra

LONDÝN - Boris Johnson opäť vyhral. Včera sa totiž uskutočnilo druhé kolo volieb nového lídra Konzervatívnej strany, z ktorého vzišiel ako víťaz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Boris Johnson je o ďalší krok bližšie k tomu, aby sa stal Britským premiérom. Ten, koho zvolia za lídra konzervatívcov sa totiž stáva aj premiérom. Vo včerajšom hlasovaní získal 126 hlasov, na postup do ďalšieho kola voľby, ktoré sa uskutoční v stredu, bolo od 313 hlasujúcich konzervatívnych poslancov potrebné získať najmenej 33 hlasov.

 

img

 

Do ďalšieho kola postúpili aj minister zahraničných vecí Jeremy Hunt získal 46 hlasov, minister životného prostredia Michael Gove 41 hlasov, poslanec Rory Stewart 37 hlasov a minister vnútra Sajid Javid 33 hlasov. Do štvrtka zostanú zo skupiny uchádzačov dvaja finalisti, z ktorých si jedného vyberie okolo 160.000 členov Konzervatívnej strany.

 

Boris Johnson tvrdí, že Británia musí bezpodmienečne opustiť EÚ do 31. októbra, teda tak, ako to bolo naposledy dohodnuté. Ak by sa to nestalo, tamojší občania by úplne stratili dôveru v politiku, čo by pre krajinu malo katastrofické následky. Briti sú totiž už teraz mimoriadne znechutení z patovej situácie, ktorá v dôsledku neschopnosti parlamentu zhodnúť sa na rozvodovej dohode nastala. Na otázku redaktora BBC, či dokáže brexit do 31. 10. zaručiť, však už Johnson jednoznačne odpovedať nevedel.

 

img

 

Meno človeka, ktorý nahradí post Theresy Mayovej by malo byť známe 23. júla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies