Zomrel prvý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk

NETKY.SK • 10 Máj 2022, 21:28 • 2 min
Zomrel prvý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk

KYJEV – Vo veku 88 rokov zomrel v utorok po dlhej chorobe Leonid Kravčuk, ktorý bol od decembra 1991 prvým prezidentom nezávislej Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské médiá.

slovakia

left justify in out

Exprezidentovu smrť na Twitteri potvrdil aj predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. „Bol historickou osobnosťou a zohral významnú úlohu pri tom, ako sa Ukrajina nenásilne stala nezávislou,“ napísal. Leonid Makarovič Kravčuk sa narodil 10. januára 1934 v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny v obci, ktorá bola v tom čase súčasťou Poľska.

 

 

Kravčuk 8. decembra 1991 v Minsku podpísal spolu s vtedajším ruským prezidentom Borisom Jeľcinom a najvyšším predstaviteľom Bieloruska Stanislavom Šuškevičom vyhlásenie o rozpade Sovietskeho zväzu a vzniku Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), medzinárodnej organizácie združujúcej postsovietske republiky. Súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Kravčuka v júli 2020 vymenoval za vedúceho ukrajinskej vládnej delegácie na rokovaniach kontaktnej skupiny pre riešenie situácie na východnej Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Ukrajine budeme naďalej pomáhať, vyhlásila prezidentka

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies