Za čo ocenili Milana Lasicu a Milana Ondríka?

NETKY.SK • 10 September 2020, 6:51 • 2 min
Za čo ocenili Milana Lasicu a Milana Ondríka?

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v stredu večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2019.

slovakia

left justify in out

Bratislava – Podujatie sa uskutočnilo v bratislavskej Starej tržnici a dominovali mu filmy Amnestie, ktoré si odniesli šesť ocenení. Snímka Nech je svetlo bola úspešná v piatich kategóriách a stala sa aj najlepším hraným filmom.

 

Najlepšiu filmovú réžiu si vyslúžila dráma Nech je svetlo od režiséra Marka Škopa a producentov Marka Škopa, Jána Meliša, Petra Oukropca a Pavla Strnada. Dostala aj tituly najlepšia filmová réžia, scenár, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

 

Ocenený bol aj Milan Ondrík, ktorý si odniesol cenu v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Nech je svetlo. Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe dostala Zuzana Konečná. Najlepším ženským hereckým výkonom vo vedľajšej úlohe bola česká herečka Anna Geislerová. Slovenskú národnú filmovú cenu dostala za postavu Miriam Kelemenovej vo filme Amnestie.

 

 

Gregor Hološka dostal vo filme Slnko v sieti titul najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Amnestie žali úspech aj v kategóriách najlepší architekt - scénograf (Tomáš Berka, Karol Filo, Václav Vohlídal). Dominoval tu aj kameraman Tomáš Juríček, za filmový zvuk Viktor Krivosudský a strihom sa na diele zaskvel Matej Beneš.

 

Najlepším dokumentárnym filmom v 10. ročníku podujatia Slnko v sieti je Dobrá smrť v režisérskom stvárnení Tomáša Krupu, ktorému producentsky asistovali T. Krupa, Dagmar Sedláčková a Arash T. Riahi.

 

 

Najlepší animovaným filmom je Šarkan od režiséra Martina Smatanu a producenta Petra Badača. Ďalšie kategórie priniesli ocenenia kostýmov (Marek Cpin za dielo Hodinárov učeň). Získala sa ocenenie Slnko v sieti aj v kategórii najlepšie masky.

 

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si dostal Milan Lasica. Zapojili sa aj diváci, ktorí v on-line hlasovaní boli za cenu pre romantickú komédiu Loli paradička.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona