Zomrel nezastaviteľný Lomu, zložila ho choroba obličiek

NETKY.SK • 18 November 2015, 09:26 • 2 min
Zomrel nezastaviteľný Lomu, zložila ho choroba obličiek

WELLINGTON - Pre súperov bolo zložiť Jonaha Lomua neriešiteľnou ragbyovou úlohou, chorobe obličiek sa to podarilo po dlhých rokoch v stredu 18. novembra. Fenomenálny Novozélanďan zomrel vo veku iba 40 rokov vo svojom dome v Aucklande. Potvrdila to jeho manželka Nadene bez uvedenia presnej príčiny. Lomu trpel vážnymi zdravotnými problémami 20 rokov.

slovakia

left justify in out

"S veľkým zármutkom musím oznámiť, že môj manžel počas noci zomrel. Pre našu rodinu je to zničujúca strata, preto žiadam o rešpektovanie súkromia predovšetkým s ohľadom na našich dvoch malých chlapcov," uviedla vdova.


Syn prisťahovalcov z Tonga bol revolucionárom odvetvia. Ako krídelník disponoval silným fyzickým fondom, pri výške 196 cm vážil 119 kg. Pritom vynikal rýchlosťou, ktorou búral súperove obranné línie.


V drese All Blacks žiaril najmä na majstrovstvách sveta 1995 a 1999, k dokonalosti mu chýbali iba tituly šampióna. Na vrchole kariéry ho zastavil nefrotický syndróm, degeneratívna porucha obličiek prejavujúca sa stratou bielkovín močom. V roku 2004 podstúpil transplantáciu orgánu a pokúsil sa o návrat, ale sen o účasti na MS 2007 sa mu rozplynul. Posledný súťažný zápas odohral v roku 2006.


"Jonah zostane legendou nášho športu, milovaný fanúšikmi u nás doma aj na celom svete. Úprimnú sústrasť jeho rodine," reagoval výkonný riaditeľ Novozélandskej ragbyovej federácie (New Zealand Rugby) Steve Tew.


Nadene bola Lomuova tretia manželka, splodil s ňou dvoch synov, Brayley má 6 a Dhyreille 5 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies