Bratislavská galéria White & Weiss vystavuje umeleckú tvorbu ukrajinských študentiek, ktorá sprostredkuje silnú výpoveď

NETKY.SK • 2 August 2023, 10:10 • 2 min
Bratislavská galéria White & Weiss vystavuje umeleckú tvorbu ukrajinských študentiek, ktorá sprostredkuje silnú výpoveď

BRATISLAVA - Výstavu ukrajinských študentiek sprístupnili v priestoroch bratislavskej galérie White & Weiss. Je spontánnou iniciatívou galeristky Zuzany Weissovej, ktorá vzišla z návštev semestrálnych študentských prieskumov Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Projekt predstavuje tri autorky Oksanu Sadovenko, Kashu Potrohosh a Taiu Kolesnyk vo voľnej multimediálnej inštalácii, pozostávajúcej z ich najnovších malieb, kresieb a objektov.

"Dve študentky sú z katedry maliarstva, jedna je absolventkou katedry intermédií," uviedol vedúci ateliéru na katedre maliarstva VŠVU Rastislav Sedlačík, odborný garant výstavy. V tvorbe trojice umelkýň sa podľa neho výrazným spôsobom podpísala situácia a intenzívne prežívaný a vnímaný vojenský konflikt na Ukrajine, ktorý ich dostal na Slovensko.

"V dvoch prípadoch, keďže Kasha tu žije už desať rokov, ale Oksana a Taia aj na základe vojenského konfliktu prešli prijímacími skúškami na VŠVU, kde boli prijaté, tá tvorba bola dosť zásadná, výrazná," dodáva Sedlačík k dielam mladých talentov z Ukrajiny, ktoré presvedčili všetkých pedagógov, autorky tak pokračujú v štúdiu na VŠVU na katedre maliarstva. 

"Tým, ako každá pracuje v tom svojom médiu, Oksana a Taia predovšetkým v maľbe, Kasha má rôzne presahy aj do iných médií, sú to vyslovene bytostne tvoriace autorky, ktoré stoja za pozornosť, oplatí sa prísť a vidieť výstavu," pozýva priaznivcov súčasného umenia Sedlačík.

"Oksana, Kasha a Taia sú umelkyne so silnou výpoveďou, ktorá je podnietená ich vlastnou empirickou skúsenosťou s nezmyselnosťou vojny vedenej Ruskom na Ukrajine, ktorá priamo i podprahovo vstupuje do ich diel," hodnotí tvorbu autoriek Zuzana Weissová.

Zároveň k aktuálnej výstave poznamenáva, že galerijné prázdniny či "uhorkový" termín v umeleckej prevádzke sú dlhodobo minulosťou. "Umenie nemá prázdniny ani leto. Európa sa po vpáde Rusov na Ukrajinu zmenila, abstrakcia vojnovej hrozby sa zmenila na dennodennú skúsenosť, o ktorej sme si mysleli, že sa nás netýka," dodala galeristka. Výstava potrvá do 1. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Galéria White & Weiss
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies