HLAS vyzýva vládu – konajte, lebo obce skrachujú

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 13:49 • 2 min
HLAS vyzýva vládu – konajte, lebo obce skrachujú

Strana HLAS – sociálna demokracia vyzýva vládu, aby veľmi rýchlo pomohla samosprávam, lebo nezodpovedný zákon o financovaní sociálnych služieb už tlačí samosprávy ku krachu. Upozornil na to člen predsedníctva HLASU a expert na samosprávy Michal Kaliňák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kaliňák vysvetlil, že od januára 2022 platí novela zákona o sociálnych službách, ktorá zaviedla povinnosť dofinancovať neverejných poskytovateľov sociálnych služieb z rozpočtov miest a obcí aj napriek tomu, že samospráva si to pre svojich obyvateľov neobjednala. Novela zákona vytvorila príkaz v povinnosti uzatvoriť občianskoprávny vzťah medzi samosprávou a neverejným poskytovateľov, čo odporuje aktu dobrovoľnosti, a vidíme, ako to posúva obce od predžalobných výziev ku krachu.
Sme stranou regiónov a odmietame sa prizerať na to, ako zlé zákony nepomáhajú ľuďom a ubližujú samosprávam,“ hovorí Michal Kaliňák. Podľa jeho slov hrozí, že obce začnú krachovať. „Dnes nestačí dúfať, ale treba konať. Preto vyzývame vládu, aby konala, aby čo najskôr dofinancovala nároky neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.
Podpredseda HLASu a poslanec NR SR Richard Raši na margo situácie dodáva: „Včera sme získali 11 predžalobných výziev a vieme, že toto nie je koniec, ale začiatok. Strana HLAS preto po úspechu v parlamentných voľbách bude iniciovať zmenu zákona o sociálnych službách a to tak, aby bol príspevok doručený klientovi a ten sa rozhodne, ktoré zariadenie sociálnych služieb mu bude najviac vyhovovať. Toto je adresnosť aj spravodlivosť,“ uzavrel Raši.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies