VC Kanady poznačilo rozhodnutie komisárov

NETKY.SK • 10 Jún 2019, 17:25 • 2 min
VC Kanady poznačilo rozhodnutie komisárov

BRATISLAVA – Počas včerajšieho večera sme mohli pozerať v poradí už šiesty závod prestížnej formuly 1. Sezóna sa zatiaľ vyvíja tak, že Mercedes nedáva ostatným absolútne žiadnu šancu na prvé miesto v závodoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prišiel však kanadský Montreal, ktorý je typický svojimi rýchlymi zákrutami a veľkými rýchlosťami. Jazdci museli prekonávať v niektorých úsekoch trate preťaženie aj cez 4G, najmä na konci dlhej rovinky pred cieľom. Zaujímavosťou okruhu je to, že sa celý nachádza v podstate mimo mesta, pretože je obklopený zo všetkých strán vodou. Okruh pomenovaný po skvelom kanadskom šampiónovi Gillesovi Villeneuveovi sa nachádza na umelo vytvorenom ostrove, len pár kilometrov od centra Montrealu.

 

 

Kvalifikácia vyzerala veľmi zaujímavo. Ferrari už od prvých okamihov ukazovalo, že tento okruh im neskutočne sedí. Vettel a Leclerc dominovali počas celej "kvalifikačnej" soboty. Vettel tak získal pole position prvýkrát od VC Nemecka 2018.

 

img

 

Medzi dv vozy Ferrari sa však na štart dokázal vtesniť Lewis Hamilton. Jeho kolega Valterri Bottas urobil pri svojom prvom pokuse o rýchle kolo chybu a zodral si gumy. Tie šiel síce hneď do boxov vymeniť, avšak na trať sa vrátil až za pomalší monopost McLarenu. Svoje pneumatiky tak nedokázal dostatočne zohriať a jeho rýchle kolo stačilo len na 5. miesto na štarte. Ešte horší deň si vybral Max Verstappen, ktorému obuli v druhej časti kvalifikáie tvrdšie gumy a nezajazdil tak najoptimálnejší čas. Max síce ešte vyšiel na trať s najmäkkšou zmesou, avšak pred cieľom havaroval Kevin Magnussen na Haase a všetky rozbehnuté rýchle kolá boli anulované. Max sa tak po prýkrát v sezóne neprebojoval do záverečnej časti kvalifikácie.

 

 

Závod začal na špici trochu pokojnejšie, ako sa čakalo. Prvé miesta ostali nezmenené. Za tretím Leclercom si miesto podržal aj skvelým kvalifikačným výkonom Daniel Riciardo na Renaulte. Dalo sa však čakať, že Bottas a Verstappen zozadu vyštartujú. Verstappen dokonca s tvrdšími gumami a očividne odlišnou stratégiou nestrácal so špicou kontakt. Ferrari išlo ako raketa od úvodných metrov. Vettel sa Hamiltonovi vzdialil až natoľko, že Brit nemohol ani otvoriť zadné krídlo.

 

 

Prvé zastávky v boxoch priniesli peknú rošádu. Niektoré tímy prezúvali na stredne tvrdé pneumatiky (žltý pruh), iné na tvrdú zmes (biely pruh). Medzi poslednými v boxoxch sa ukázali jazdci zo špicu. Akonáhle vošiel prvý Vettel ku svojim mechanikom, Hamilton dostal pokyn na svoj typický "hammertime." Mercedesu však undercut cez boxy nevyšiel. Prví dvaja však zvolili rovnakú stratégiu a snažili sa na bielych gumách prísť až do cieľa.

 

img

 

V strede poľa sa domáci tím Racing Point pomaly posúval dopredu. Magnussen do vysielačky oznámil svojim mechanikom, že auto sa nedá takmer vôbec ovládať a lando Norris musel predčasne skončiť, pretože mu doslova zhoreli brzdy.

 

 

Hamilton sa na špici začal pomaličky ku Vettelovi približovať. Každé kolo stiahol tak pol sekundy, lenže na zákrute pred rovinkou v rozmedzí 7 kôl trikrát prebrzdil. Musel sa teda opäť doťahovať na svojho súpera. Vettel mu v tom však pomohol. V nájazde do štvrtej zákruty kola stratil kontrolu nad vozidlom a vyšiel na trávu. Na trať sa však vrátil presne do jazdnej línie a ohrozil seba aj Lewisa, pretože len pár centimetrov od nich bol múr.

 

 

Komisári začali tento incident hneď vyšetrovať. Po pár kolách padol verdikt, že Vettelovi pribudne po konci pretekov penalizácia +5 sekúnd k výslednému času. Dôvodom bolo riskantné vrátenie sa na trať. Keďže však Hamilton po konci závodu skončil za Sebom len zhruba o 2 sekundy, mohl sa tešiť zo 7. víťazstva v Montreale. Sebastian sa s týmto rozhodnutím nevedel zmieriť, a dokonca odmietol odparkovať svoje vozidlo pri stupňoch víťazov. Cestu k tribúne si navyše skrátil cez garáž Mercedesu a víťazné  tabuľky premiestnil tak, že pred Hamiltonov monopost postavil číslo 2.

 

 

Po pretekoch sa okamžite rozbehli diskusie z celého sveta motoršportu. Bývalý jazdec seriálu Moto GP a viacnásobný majster sveta stajne Ducatti Marlboro  a Repsol Hondy Casey Stoner sa vyjadril nasledovne: "Formula 1, tak toto je najhoršie rozhodnutie, aké ste kedy spravili. V takýchto chvíľach nám v F1 chýba Charlie Whiting (bývalý komisár pretekov)."

 

Nigell Mansel, legenda F1: "Absurdný päťsekundový trest, Seb mal čo robiť, aby nevrazil do múru. NA TRÁVE NEMÁTE ŽiADNY GRIP."

 

img

 

Sebastian Vettel sa pri odovzdávaní trofejí však zastal Lewisa, keď naňho diváci bučali. "Ľudia by nemali bučať na Lewisa. Ak na niečo, tak na tieto smiešne rozhodnutia..."

 

Víťaz pretekov Hamilton sa k situácii taktiež vyjadril. "Toto rozhodnutie nie je spôsob, akým som chcel vyhrať preteky. Vynútil som si však jeho chybu a preto vyšiel mimo trate. Takmer sme kolidovali, ale taký je motoršport."

 

Daniel Riciardo však trefne poznamenal, že "Lewisovi takéto niečo pred troma rokmi v Monaku prešlo."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

An interesting comparison between a battle from the 2016 Monaco Gp where Lewis cuts the corner and enters the track questionably and then squeezes Ricciardo and makes him slow down. Very similar to yesterday’s incident but there was no penalty given in the first clip and was in the second for a very similar incident! The FIA need to become more consistent ruined what was going to be a very close finish 👎 Thanks to @emo.f1.trash For sending this clip in Discuss below! ———————————————————————— #f1 #grosjean #lewishamilton #sainz #haas #vettel #renaultf1 #mercedes #hulkenberg #f1islife #valtteribottas #kimiraikkonen #ferrari #redbullf1 #danielricciardo #maxverstappen #silverstone #f1memes #f1pics #f1weekend #f1racing #sauber #charlesleclerc #bottas #wingman #f1videos #wtf1 @wtf1offical ———————————————————————— Go follow @aldesignsgraphics incredible graphics designer go check him out ———————————————————————— Go follow @f1.fantasy he’s a incredible graphics designer who helps with my graphics so check him out!

Príspevok, ktorý zdieľa @ redf1ag,

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona