Pracuje na jedinom paliatívnom akútnom oddelení na Slovensku. Do parlamentu priniesla zákon, ktorý uľahčí život mnohým chorým

NETKY.SK • 20 Júl 2022, 14:13 • 2 min
Pracuje na jedinom paliatívnom akútnom oddelení na Slovensku. Do parlamentu priniesla zákon, ktorý uľahčí život mnohým chorým

BRATISLAVA - Momentálne máme na Slovensku v systéme osem mobilných hospicov, tento rok pribudnú ďalšie tri.

slovakia

left justify in out

Dosiahnuť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej paliatívnej zdravotnej starostlivosti je cieľom právnej úpravy z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú schválili poslanci v parlamente. Dotýkať sa bude nielen starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach, ale najmä v domácom alebo inom prirodzenom prostredí.

 

V súčasnosti je na Slovensku nedostatok zdravotníckych zariadení poskytujúcich dlhodobú zdravotnú a paliatívnu zdravotnú starostlivosť, v dôsledku čoho sa  stáva nedostupnou pre osoby, ktoré sú na jej poskytovanie odkázané.

 

Prečítajte si aj: Ministerstvo zdravotníctva spustilo štvrté očkovanie proti koronavírusu

 

img

 

V tomto návrhu zákona sa dopĺňa aj činnosť zariadení sociálnej pomoci aj o ošetrovateľskú starostlivosť ako následnú zdravotnú starostlivosť a o dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť. Podľa rezortu zdravotníctva zákon, ktorý bude účinný od 1. augusta tohto roku, definuje podporný tím, uplatňovanie multidicisplinárneho prístupu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ako aj právo osoby, ktorej je poskytovaná zdravotná starostlivosť, na poskytovanie duchovnej služby a sociálnej pomoci, čím ministerstvo reaguje aj na trendy v iných krajinách. 
 

Za zmenami, ktoré sa pretavia touto novelou do reality, stojí generálna riaditeľka sekcie zdravia a lekárka Andrea Škripeková, ktorá pracuje v Národnom onkologickom ústave od roku 1996. V roku 2014 sa stala primárkou oddelenia paliatívnej medicíny NOÚ, ktoré je doposiaľ jediným akútnym oddelením svojho druhu na Slovensku. 


Mohlo by vás zaujímať: Slovenské zdravotníctvo čaká ďalší veľký problém

 

img

 

Generálna riaditeľka sekcie zdravia Andrea Škripeková sa pre médiá vyjadrila, prečo bola táto novela zákona viac ako žiaduca. 

 

Najskôr sme museli zadefinovať potreby, základné rámce, čo si pod paliatívnou a dlhodobou starostlivosťou predstavujeme, a až následne tomu môžeme prispôsobiť ďalšie kroky. Reforma so sebou prinesie aj úhradové mechanizmy, čím sa zvýši cena za poskytovanie mobilných hospicov, teda špecializovanej paliatívnej starostlivosti v domácom prostredí. A práve vďaka tomu potom môžeme stabilizovať počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí v systéme už sú a naozaj ich nie je veľa. Bez nich systém nikdy nenaštartujeme," uviedla. 

 

img

 

Novela okrem iného garantuje pacientom, ktorí sú napojení na ventiláciu, denne niekoľko hodín pomoci od zdravotnej sestry. Pre Postoj sa vyjadrila lekárka  Andrea Škripeková aj k tejto téme.

 

V tomto prípade ide o okruh 160 pacientov, ktorí sú odkázaní na pomoc motivovaných blízkych. Posilnením tejto starostlivosti o sestry môžeme nielen týmto rodinám uľaviť, ale aj uvoľniť akútne lôžka v nemocniciach a najmä – umiestniť pacientov domov. Je pravda, že nemáme dostatok sestier, ale neexistuje iný spôsob, ako ich do systému dostať, než pomocou príspevkov, s ktorými počítame, a dúfam, že aj vďaka nim získame nové posily. Iný spôsob zrejme neexistuje," uviedla doktorka Škripeková.

 

img

 

Zo sveta: Ukrajina sa spolieha na prísľuby USA, vojnu chce vďaka nim vyhrať do zimy

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies