Trump poprel vinu vo všetkých bodoch obžaloby ohľadom tajných dokumentov

NETKY.SK • 14 Jún 2023, 09:15 • 2 min
Trump poprel vinu vo všetkých bodoch obžaloby ohľadom tajných dokumentov

MIAMI - Bývalý americký prezident Donald Trump odmietol v utorok na súde v Miami svoju vinu vo všetkých 37 bodoch obžaloby týkajúcich sa držania tajných vládnych dokumentov po skončení prezidentského mandátu v jeho vile Mar-a-Lago na Floride.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom stanica BBC, ktorá ktorá dodáva, že takýto krok sa od Trumpa očakával. "Vinu určite odmietame," povedal Trumpov právny zástupca Todd Blanche sudcovi Jonathanovi Goodmanovi. Trumpovi umožnili po pojednávaní zo súdu odísť bez toho, aby boli stanovené podmienky jeho prepustenia na kauciu. Podľa žalobcov totiž v prípade exprezidenta nehrozí, že by mohol utiecť.

 

img

 

Trump je prvým americkým prezidentom čeliacim obvineniam z federálnych zločinov. Pred súd v Miami predstúpil deň pred svojimi 77. narodeninami. Obvinený je z nezákonného nakladania s utajovanými informáciami, marenia spravodlivosti a krivého svedectva. Prípad sa týka dokumentov, ktoré si podľa vyšetrovateľov neoprávnene vzal pri odchode z Bieleho domu v januári 2021. Federálni vyšetrovatelia z jeho floridskej rezidencie Mar-a-Lago odniesli pred rokom 13.000 dokumentov. Sto z nich malo označenie tajné. Ako uvádza obžaloba, obsahovali citlivé vojenské informácie a Trump tiež údajne ukázal nepovolanej osobe dokument ministerstva obrany popisujúci "plán útoku" v inom štáte. Utajované dokumenty mal podľa obvinení uložené v kúpeľni, tanečnej sále, sklade, kancelárii, spálni a boli aj v priestoroch, kde sa konali verejné podujatia.

 

Obvinený je aj jeho spolupracovník Walt Nauta. Aj ten v utorok na súde svoju vinu odmietol. Trump je favoritom na získanie nominácie Republikánskej strany v budúcoročných prezidentských voľbách. Trump a jeho spojenci preto vyšetrovanie označili za politickú odplatu demokratického prezidenta Joea Bidena, ten si však od prípadu drží odstup. Súdny proces nebude Trumpovi brániť v kampani ani výkone prezidentskej funkcie, ak by ho v novembri 2024 znovu zvolili. Podľa právnych expertov by sa mu nedalo zabrániť v zložení prezidentskej prísahy, ani ak by mu súd udelil väzenský trest. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies