Zomrel český herec a dabér Jan Pohan

NETKY.SK • 14 Február 2015, 09:04 • 2 min
Zomrel český herec a dabér Jan Pohan

PRAHA - Vo veku 84 rokov zomrel dnes dopoludnia český herec a dabér Jan Pohan. Stvárnil desiatky prevažne vedľajších filmových a televíznych úloh. Vďaka svojmu mužnému vzhľadu hral často vojakov a kriminalistov. V roku 2001 mu udelili Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Jeho dcéra Kateřina Špačková povedala: "Odišiel pokojne po naplnenom živote." Jej otec pracoval ešte krátko pred svojou smrťou. Jeho posledným hereckým činom bol televízny kriminálny seriál Policie Modrava, ktorý bude od konca februára vysielať televízia Nova.
      

Nakrútil približne sto filmov. Najznámejšími sú: Zítra vstanu a opařím se čajem, Markéta Lazarová, Hvězda zvaná Pelyněk, Čest a sláva či Bílá spona.
      

Vo filme sa Pohan prvýkrát objavil v roku 1958, a to v psychologickej dráme Zde jsou lvi. Objavil sa napríklad aj v snímkach Práče, Reportáž psaná na oprátce, Kdyby tisíc klarinetů. Kriminalistov alebo príslušníkov bezpečnosti stelesnil herec aj vo filmoch Kdo chce zabít Jessii?, Flirt se slečnou Stříbrnou, Na kolejích čeká vrah, Diagnóza smrti a v spomínanej Bílej spone.
      

Od 60. rokov minulého storočia pravidelne vystupoval v televíznych inscenáciách a filmoch. Divákom najviac utkvel v pamäti ako hájnik Antoš z trilógie s Tomášom Holým - Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.
      

Herec, vlastným menom Kurt Jüstl, pochádzal z Karlových Varov z nemeckej rodiny. V roku 1933 sa rodina presťahovala do Prahy, ale vzápätí obaja jeho rodičia zomreli. Dva roky strávil v sirotinci, neskôr si ho adoptoval podplukovník František Pohan.
      

Ako rodený Nemec vynikal dokonalou nemčinou a vďaka tomu sa objavil v zahraničných filmoch, napríklad Noc v pohraničnom lese, Kaspar Hauser a v niekoľkých seriáloch.
      

Patril medzi dabérsku špičku. Nahovoril klasické diela Na východ od raja, Stalingrad, Bedári, Ružový panter, Atentát v Paríži, Šakal, ale aj niekoľko kriminalistických seriálov ako Matlock či Komisár Navarro, napísal portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies