AKTUALIZÁCIA: Peter Tóth vypovedá vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

NETKY.SK • 15 Január 2020, 10:53 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Peter Tóth vypovedá vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

PEZINOK – Niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom Kočnerom finančne podieľal aj Norbert Bödör.

slovakia

left justify in out

Výpoveď Petra Tótha

Vo svojej svedeckej výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uviedol niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, že na sledovaní novinárov sa podieľali Kočner aj  Bödör.  Uviedol aj, že lustrácie 28 novinárov dostal v obálke od Mariana Kočnera. Sledovanie novinárov podľa neho vykonávali Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík.

 

img

Peter Tóth vypovedá v Pezinku

 

Krycia legenda

Súdu tiež opisoval celú genézu vzťahu s Marianom Kočnerom aj jeho komunikáciu s obžalovanou Alenou Zsuzsovou. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.

 

img

 

Aktualizácia

Podnikateľ Marian Kočner bol presvedčený, že novinár Ján Kuciak je proti nemu zaujatý a niekto ho proti nemu "hucká". Uviedol to dnes vo svedeckej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku bývalý novinár a expríslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten pre Mariana Kočnera od jari 2017 organizoval sledovanie vybranej skupiny novinárov. Kuciaka podľa vlastných slov Tóth nepoznal a navyše mal sám negatívne skúsenosti s mediálnym pokrývaním svojej osoby. Preto Marianovi Kočnerovi uveril.

 

Projekt "Na pranieri"

Kočner tvrdil, že chce v rámci projektu "Na pranieri" projektu kritizovať prácu médií a tiež o novinároch vyhľadávať bulvárne informácie týkajúce sa ich stykov s politikmi, konzumácie alkoholu, drog alebo "avantúr". Na získavaní informácií o vzťahoch novinárov a politikov mal podľa Tótha záujem aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

 

Kuciak vraj žil ako mních
Sledovaním skupiny 28 novinárov poveril Tóth svojho kamaráta Miroslava Kriaka a ten najal ďalšie dve osoby. Kuciaka sa sledovanie týkalo od prelomu septembra a októbra 2017. Žiadne kompromitačné skutočnosti však na neho nezistili. "Hovoril (Kriak), že ten chlapec žije ako mních," povedal Tóth a dodal, že podľa výsledkov sledovania Kuciak trávil čas iba v práci alebo doma. Zároveň nepracoval s ľudskými zdrojmi, preto u neho nezistili ani kontakty na politikov alebo konkurenčných podnikateľov. "A tým sa to skončilo," povedal Tóth.

 

img

 

Zároveň spomenul, že po určení cieľovej skupiny novinárov na sledovanie mu Kočner následne dodal kompletné tzv. "vzťahové diagramy", ktoré sa konkrétnych osôb týkali a aké využívajú bezpečnostné zložky. "Keď som to dostal do ruky, povedal som si, že niekto z toho bude mať problém," vypovedal. Na zabezpečenie technických prostriedkov na sledovanie podľa Tótha Kočner vyplatil sumu 30-tisíc až 40-tisíc eur a následne vyplácal aj členov tímu na mesačnej báze. Samotný Tóth však podľa vlastných slov peniaze za túto činnosť od neho nebral.

 

 

Vzťah Zsuzsovej a Kočnera
Pokiaľ ide o Alenu Zsuzsovú, podľa Tótha ju Kočner prvýkrát spomínal koncom roku 2017 ako niekoho, kto zbiera podpisy pre jeho pripravovanú politickú stranu Cieľ. Keď Kočnera vzali v lete 2018 do väzby pre kauzu zmenky, pomocou "motákov" kontaktoval Tótha, aby si od jeho rodinných príslušníkov vypýtal jeho mobilný telefón. Tóth potom podľa inštrukcií komunikoval s Alenou Zsuzsovou, ktorú mal Kočner uloženú ako "SIS Alino". "Odkážte mu, že budem robiť voo doo a vyriešim aj toho prokurátora," napísala podľa Tótha Alena Zs. v aplikácii Threema. Po zadržaní Zoltána Andruskóa a ďalších osôb sa Alena Zs. podľa Tótha pýtala, či nemá Marian K. na cele nového spoluväzňa, či nemá nového advokáta alebo či sa ním nezaoberá nový vyšetrovateľ. On si to podľa vlastných slov vyhodnotil tak, že zisťovala, či sa "nezlomil" a nezačal vypovedať. Zadržaním Aleny Zs. ich spoločná komunikácia skončila.

 

img

Alena Zsuzsová na súde v Pezinku
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies