Prekvapivé zistenie: Veľkosť svojho mozgu dokážete určiť na základe obvodu brucha!

NETKY.SK • 21 Január 2019, 12:38 • 2 min
Prekvapivé zistenie: Veľkosť svojho mozgu dokážete určiť na základe obvodu brucha!

Povedali by ste, že to, akú máte postavu môže vypovedať o veľkosti vášho mozgu?

slovakia

left justify in out

Vedci z University College of London a Loughborough University sa rozhodli preskúmať a overiť tvrdenie, že obezita chráni človeka pred demenciou. Využili na to databázu údajov z britskej biobanky, kde sa rozhodli preskúmať zdravotný stav viac ako sto ľudí s priemerným vekom 55 rokov. Prihliadali pritom na mnohé faktory, napríklad aj fyzickú aktivitu.

 

img

 

Na základe získaných informácii sa ukázalo, že jednotlivci, s vyšším BMI mali menší objem mozgu. S rastúcim BMI zároveň objem mozgu klesal. Rozhodujúca pritom bola najmä obezita v oblasti brucha. Konkrétne išlo o nasledujúce hodnoty: objem šedej hmoty u ľudí s vysokým BMI mal približne 786 kubických centimetrov, no u človeka s bežnou hmotnosťou mal 798 kubických centimetrov. Ľudia, ktorí síce boli obézni, no nie v oblasti brucha, vykazovali 793 kubických centimetrov šedej hmoty.  

 

Vyzerá to teda tak, že na veľkosť mozgu má vplyv tvorba tukového tkaniva, no len v špecifickej oblasti, ktorou je práve brucho a boky. Ako sa vyjadril doktor Mark Hamer, je zrejmé, že tuk na bruchu do nejakej miery s veľkosťou mozgu súvisí, avšak zatiaľ nevedia s istotou určiť, či je obezita spojená s ubúdaním šedej kôry mozgovej alebo práve naopak, abnormality mozgu spôsobujú obezitu. Týmto sa odborníci chcú zaoberať v budúcnosti.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies