Zomrel básnik Tomas Tranströmer (†83), laureát Nobelovej ceny

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 09:03 • 2 min
Zomrel básnik Tomas Tranströmer (†83), laureát Nobelovej ceny

ŠTOKHOLM - Často prekladaný švédsky básnik a laureát Nobelovej ceny za literatúru Tomas Tranströmer zomrel vo veku 83 rokov. Oznámilo to dnes, deň po umelcovom úmrtí, jeho vydavateľstvo Bonnier.

slovakia

left justify in out

Keď Tranströmer dostal v roku 2011 Nobelovu cenu, švédska Kráľovská akadémia vied vyzdvihla jeho "hutné, presvetlené obrazy"Jeho diela boli preložené do vyše 50 jazykov od arabčiny až po vietnamčiny, slovenčinu nevynímajúc.

 

Po udelení Nobelovej ceny Tranströmerovi o ňom stály tajomník švédskej akadémie Peter Englund povedal, že je "známy ako nesmierne šikovný tvorca obrazov. Jeho metafory sú svetoznáme a otvárajú pred nami svet..., ktorý je vďaka nim skutočnejší".

 

Tranströmer utrpel v roku 1990 mozgovú porážku. Napriek tomu, že stratil schopnosť rozprávať a bol napoly ochrnutý, pokračoval v písaní, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies