Amerika takto riskuje hnev Číny!

NETKY.SK • 8 Október 2021, 09:34 • 2 min
Amerika takto riskuje hnev Číny!

Americké jednotky pre špeciálne operácie a príslušníci námornej pechoty tajne cvičia už od vlaňajška taiwanské sily.

slovakia

left justify in out

Reálne tým riskujú hnev Číny.  Podľa agentúry AFP denník uvádza, že približne 20 príslušníkov amerických síl cvičí taiwanské pozemné a námorné sily "najmenej jeden rok" v súvislosti s rastúcimi verbálnymi hrozbami Číny voči Taiwanu - spojencovi USA.

 

img

 

Denník sa odvoláva na nemenovaných úradníkov. Taiwanské ministerstvo obrany správu odmietlo komentovať. Pentagón správu nepotvrdil, ani nevyvrátil. Jeho hovorca John Supple uviedol, že "naša podpora a obranné vzťahy s Taiwanom zostávajú v súlade so súčasnou hrozbou, ktorú predstavuje Čínska ľudová republika".

 

Prečítajte si:  USA odtajnili počet svojich jadrových hlavíc

 

Zrejme sa tak potvrdili články taiwanských médií z novembra minulého roka, v ktorých sa odvolávali na taiwanské námorné velenie, že do krajiny prišli americké jednotky, aby vycvičili námorné sily a špeciálne jednotky v operáciách malých lodí a obojživelných lodí.

 

img

 

Americkí a taiwanskí predstavitelia však tieto články odmietli a zdôraznili, že obe strany sú zapojené do vojenských bilaterálnych výmen a spolupráce. Spojené štáty dodávajú Taiwanu zbrane, vrátane obranných rakiet a stíhačiek, v súvislosti s hrozbou Pekingu násilne prevziať kontrolu nad ostrovom a znovu ho spojiť s Čínou.

 

Čína vyslala v pondelok na Taiwan 52 stíhačiek, čo je najväčšia demonštrácia sily za posledné tri dni, keď čínske vojenské lietadlá napadli taiwanský vzdušný priestor.

 

Čína považuje Taiwan za svoju separatistickú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu. Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa v Číne dostali k moci komunisti a nacionalisti na čele s generálom Čankajškom utiekli na Taiwan.

 

img

 

Peking v minulosti zvýšil tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať jeho suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však tvrdia, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť svoju slobodu a demokraciu. Jeho najdôležitejšími podporovateľmi sú Spojené štáty.

 

Čína v pondelok vyslala nad Taiwan 52 bojových lietadiel, čo bola najväčšia demonštrácia sily za predchádzajúce posledné tri dni, čo čínske vojenské lietadlá narúšali vzdušný priestor Taiwanu.

 

Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu. Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedený generálom Čankajškom ušli na Taiwan.

Peking aj v minulosti zvyšoval tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať svoju suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však vyhlasujú, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť svoju slobodu a demokraciu. Jeho najdôležitejším podporovateľom sú Spojené štáty.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies