Keď počul, že sa s ním odmieta podeliť o chlieb, chcel sa pomstiť jemu aj celej jeho rodine

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 07:42 • 2 min
Keď počul, že sa s ním odmieta podeliť o chlieb, chcel sa pomstiť jemu aj celej jeho rodine

Nikdy sa na neho nezabudne, bolo mu predurčené byť nesmrteľným. Väčšina detí obdivuje nevýslovnú odvahu a schopnosť postaviť sa voči nespravodlivosti tvárou v tvár, zatiaľ čo dospelý človek by si možno rád aspoň na jediný deň vyskúšal žiť v jeho prepychu a sláve.

slovakia

left justify in out

Áno, kráľovi Dávidovi napísal Boh pozoruhodný osud, veď ho zmenil z obyčajného pastiera na bojovníka a najznámejšieho panovníka. Dal mu udatnosť, vďaka ktorej ľahko porazil obávaného Goliáša a navyše ho obdaroval múdrosťou a zmyslom pre česť.

 

Pozdrav
V istom období, keď sa o Dávidovi už šepkalo ako o kráľovi, hoci ešte oficiálne na trón nezasadol, pobýval so svojou družinou na púšti. Doniesol sa k nemu chýr, že neďaleko sa zdržiava Nábál, muž, ktorého poznal ešte v minulosti, keď mu spoločnosť robili zväčša len ovce. Nuž si vybral desať mládencov a prikázal im, aby Nábála pozdravili v jeho mene. Nech mu pripomenú, ako dobre vychádzali, keď sa spoločne starali o stáda. Mládenci poslúchli, vybrali sa za mužom, a povedali všetko tak, ako prikázal veliteľ.

 

Potupa
Nábál však trpel nielen nevyliečiteľnou zlomyseľnosťou, ale aj zjavnou hlúposťou. Z Dávida sa vysmial, ba čo viac, potupil jeho pôvod, a odmietol mu preukázať akýkoľvek rešpekt. Dobre vedel, že sa od neho očakáva pohostinnosť a že by sa patrilo, aby Dávida ponúkol a podelil sa s ním o chlieb, ale slušnosťou tiež neoplýval, a preto nedbal na dobré mravy. Dávida to, prirodzene, nahnevalo, nazlostil sa tak veľmi, až bol pripravený vstúpiť do boja. Mužovo pohanenie v ňom iste vyvolalo spomienku na otcovo prehliadanie a urážky súrodencov, s ktorými sa nedobrovoľne musel potýkať. Zaprisahal sa, že zabije tak Nábála, ako aj všetko mužské, čo patrí do jeho rodiny.

 

Múdra žena
O nešťastnom incidente sa dozvedela aj Nábálova manželka. Volala sa Abigail a bola známa pôvabom, ale najmä múdrosťou, v ktorej ju málokto prevýšil. O manželovi nemala vonkoncom prehnanú mienku, naopak, ona najlepšie poznala, aký bol neústupčivý a pyšný. Okamžite sa teda ponáhľala za Dávidom, pričom nezabúdala so sebou vziať ani dar na uzmierenie. V jeho prítomnosti potom nešetrila milými slovami, dokonca ho na kolenách prosila o odpustenie za chybu, ktorej sa ona sama nedopustila. Jej pokora a intelekt mali na Dávida liečivý účinok. Pôvodný zámer zrušil, upokojil sa, a Abigail vyslovil také komplimenty, pri ktorých by sa pravdepodobne roztopila každá žena.

 

Zradilo ho srdce
O desať dní neskôr Nábál zomrel. Zradilo ho srdce, keď sa dozvedel, čo sa mohlo stať, a koľkí členovia rodiny mohli zomrieť jeho previnením. Abigail za svoj charakter dostala zaslúženú odmenu. Zo statusu vdovy ju vyslobodil Dávid, ponúkol jej manželstvo, a ona už nikdy viac nemusela znášať predošlý ťažký údel. Keby nebolo jej múdrosti, do dejín by sa zapísalo ďalšie zbytočné krvipreliatie. Múdrosť daná od Boha má moc odvrátiť čokoľvek zlé, má silu urobiť priateľa z nepriateľa, a vie umlčať aj najväčšiu hlúposť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies