ZOH: Sumár zo stredy 9. februára

NETKY.SK • 9 Február 2022, 18:42 • 2 min
ZOH: Sumár zo stredy 9. februára

PEKING – No čo sa dnes udialo? Slovensko získalo prvú zlatú medailu! Zásluhou fantastickej Petry Vlhovej, ktorá predviedla druhé kolo z ríše snov, sme získali najcennejší kov na ZOH.

slovakia

left justify in out

Fantastická Petra!

 

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová je olympijská víťazka v slalome. V stredajšej súťaži na ZOH 2022 v Pekingu triumfovala z ôsmeho miesta po prvom kole. O 8 stotín sekundy zdolala striebornú Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú, bronz získala Švajčiarka Wendy Holdenerová s odstupom 0,12 s.

 

Dvadsaťšesťročná Vlhová získala pre Slovensko historický cenný kov v alpskom lyžovaní pod piatimi kruhmi a prvú medailu na ZOH 2022. Ťažko povedať, čo momentálne prežívam. Miešajú sa vo mne rôzne emócie, je ťažké opísať to. Po prvom kole to bolo veľmi náročné, samozrejme, najmä ja od seba som očakávala lepší výkon. Snažili sme sa to hodiť za hlavu. Som naozaj šťastná, že všetci členovia môjho tímu mi verili. Bez nich by som to nedokázala. Opakovali, že som silná a že dokážem aj nemožné. Vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou," povedala Vlhová v prvej televíznej reakcii na RTVS.

 

 

Po titule majsterky sveta v obrovskom slalome v roku 2019 sa dočkala triumfu na ďalšom vrcholnom podujatí a rozšírila svoju zbierku obdivuhodných úspechov, v ktorej je aj veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári (2021). V pretekoch prestížneho seriálu má na konte 25 víťazstiev a tri sezónne trofeje za slalom (2020, 2022) a paralelné disciplíny (2020). Na svetových šampionátoch má (vrátane tímovej súťaže) bilanciu 1-4-1. Zažíva tretiu olympijskú účasť, v slalome skončila v Soči 2014 na devätnástej a v Pjongčangu 2018 na trinástej priečke.

 

Slovenská lyžiarka pritom figurovala po prvom kole až na ôsmom mieste. Po vypadnutí americkej rivalky Mikaely Shiffrinovej zaostávala o 72 stotín sekundy za vedúcou Nemkou Lenou Dürrovou. Druhá priečka patrila Švajčiarke Michelle Gisinovej (+0,03) a priebežne tretia bola Švédka Sara Hectorová (+0,12). Ďalšia slovenská reprezentantka Rebeka Jančová so štartovým číslom 63 nedokončila prvé kolo. Osemnásťročná olympijská debutantka sa neumiestnila ani v druhej súťaži v Pekingu, keď tentoraz vypadla už v prvom kole. Petra Hromcová mala po prílete do Číny pozitívny test na koronavírus a stredajšie preteky nestihla, po negatívnych výsledkoch však už začala trénovať.

 

 

Naši sankári na 13. mieste

 

Slovenskí olympijskí debutanti Tomáš Vaverčák a Matej Zmij obsadili 13. priečku s mankom +3,228 na Wendla s Arltom. V prvej jazde sa v strede trate dopustili chyby a figurovali až na 15. priečke. Druhú jazdu absolvovali bez zaváhaní a vo výsledkovej listine sa posunuli nahor, keď predstihli Rumunov i Ukrajincov.

 

Nemeckí sánkari Tobias Wendl s Tobiasom Arltom vyhrali súťaž dvojíc na ZOH 2022 v Pekingu. V ľadovom tobogane strediska Jen-čching triumfovali o 99 tisícin pred krajanmi Tonim Eggertom so Sachom Beneckenom a zavŕšili zlatý hetrik. Bronz vybojovali Rakúšania Thomas Steu a Lorenz Koller, ktorí za víťazmi zaostali o 0,511 s.

 

 

Severská kombinácia dopadla najlepšie pre Nemca Geigera

 

Nemecký reprezentant v severskej kombinácii Vinzenz Geiger triumfoval na ZOH 2022 v Pekingu v súťaži na strednom mostíku. Do cieľa prišiel s náskokom +0,8 s pred Nórom Jörgenom Graabakom a o 6,6 s pred Rakúšanom Lukasom Greidererom.

Po skokanskej časti viedol Japonec Rjota Jamamoto, ktorý skočil 108 m a dostal 133 bodov. Pred druhým Lukasom Greidererom mal na štarte desaťkilometrového bežeckého úseku náskok 38 sekúnd. Rakúšan zaznamenal skok dlhý 103,5 m a získal 123,4 bodu. Tretia pozícia patrila Nemcovi Julianovi Schmidovi (103 m, 123,1 b.), ktorý vybehol s odstupom 40 sekúnd. Vedúci muž Svetového pohára Johannes Lamparter bol na piatom mieste s odstupom +1:04 min, víťaz generálky na hry v rakúskom Seefelde Graabak z Nórska deviaty s mankom +1:16.

 

 

Česi nezvládli svoj prvý zápas s Dánskom, Rusi zdolali Švajčiarov

 

Hokejisti Dánska zvíťazili vo svojom prvom zápase v B-skupine olympijského turnaja v Pekingu nad Českom 2:1. Góly víťazného tímu strelili v 1. tretine Markus Lauridsen a z trestného strieľania Frans Nielsen, jediný gól Česka dosiahol kapitán Roman Červenka v prostrednej časti.

Česi nedokázali bodovať ani napriek výraznej streleckej prevahe 40:17. Na ďalší zápas nastúpia v piatok 11. februára o 9.40 SEČ proti Švajčiarsku, Dáni budú hrať v rovnaký deň o 5.10 SEČ s tímom Ruského olympijského výboru.

 

 

V otváracom zápase hokejového turnaja na ZOH 2022 v Pekingu zvíťazili hráči Ruského olympijského výboru (ROC) nad Švajčiarskom 1:0. Jediný gól zápasu strelil v 20. minúte Anton Slepyšev.

Hráči ROC, ktorí v Pekingu obhajujú zlato z Pjongčangu, nastúpia na ďalší zápas v piatok 11. februára o 5:10 SEČ proti Dánsku. Na Švajčiarov čakajú v rovnaký deň od 9:40 SEČ hráči Česka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies