V prvých lokalitách Bratislavy začala platiť parkovacia politika

NETKY.SK • 10 Január 2022, 10:25 • 2 min
V prvých lokalitách Bratislavy začala platiť parkovacia politika

BRATISLAVA – V Bratislave začala od pondelka platiť v prvých troch lokalitách, Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači, mestská parkovacia politika – Bratislavský parkovací asistent PAAS. Zóny, v ktorých zavedú regulované parkovanie so systémom PAAS, sa majú postupne rozširovať aj do iných lokalít v hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

Rezidenti prvých troch zón budú môcť po registrácii a zakúpení rezidentskej parkovacej karty v mieste svojho bydliska parkovať neobmedzene bez ďalšieho poplatku. Návštevníci regulovanej zóny budú, naopak, po 10. januári platiť za parkovanie v stanovenom čase hodinovú sadzbu (Tehelné pole 1,5 € za hodinu, Dvory 4 v pracovné dni od polnoci do 18.00 h 1 € za hodinu, Krasňany v pracovné dni od 12.00 do 6.00 h 0,5 € za hodinu).

 

„Obyvatelia prvých zón budú mať zároveň výhodu a ich rezidentské karty pre prvé auto zakúpené do 30. apríla 2022 budú mať platnosť 15 mesiacov za cenu ročnej rezidentskej karty. Rezidenti si zároveň môžu v systéme požiadať aj o bezplatnú návštevnícku kartu, vďaka ktorej získajú voľné hodiny na parkovanie pre svoje návštevy,“ spresnil magistrát.

 

img

 

Registrovať sa tiež môžu všetci Bratislavčania s trvalým pobytom kdekoľvek v hlavnom meste a za desať eur na rok si môžu kúpiť takzvanú bonusovú parkovaciu kartu, s ktorou budú môcť parkovať v ktorejkoľvek regulovanej zóne dve hodiny denne bez ďalšieho poplatku. V roku 2019 schválené ceny v rámci parkovacej politiky ostávajú nezmenené. Rezident za prvé auto zaplatí na rok 39 eur, za druhé auto 150 eur na rok a za tretie auto 500 eur na rok. V balíku služieb bude zároveň 100 voľných parkovacích hodín na rok, ktoré je možné poskytnúť na parkovanie návštevám, ale aj dve hodiny parkovania denne v inej zóne za desať eur ročne.

 

img

 

Návštevnícka karta sa bude dať získať aj bez rezidentskej karty (parkovanie vo vlastnej garáži či nevlastnenie auta), a to na voľných 150 parkovacích hodín za rok. Zdravotne ťažko postihnutí s osobnou asistenciou môžu získať návštevnícku kartu s voľnými 500 parkovacími hodinami na rok. Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, budú podľa typu zóny platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Za parkovanie v regulovaných zónach budú platiť aj abonenti (podnikatelia, vlastníci nehnuteľnosti), a to od 500 až po 1 500 eur za rok. Registrovať a zakúpiť si rezidentskú parkovaciu kartu či iné parkovacie karty (bonusovú, návštevnícku, abonentskú) môžu obyvatelia dotknutých zón cez web paas.sk.

 

Možno vás zaujme: Bratislava chce byť v roku 2030 mestom s trvalo udržateľným spôsobom mobility




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona