Zo zatmenia Slnka vyrobia niekoľkohodinový film

NETKY.SK • 20 August 2017, 12:53 • 2 min
Zo zatmenia Slnka vyrobia niekoľkohodinový film

BRATISLAVA - Zo zatmenia Slnka, ktoré sa bude dať v pondelok pozorovať nad štrnástimi štátmi USA, vznikne niekoľkohodinový film.

slovakia

left justify in out

Vytvorí ho spoločnosť Google pospájaním fotografií z miest pozdĺž celého pásma, v rámci ktorého bude zatmenie vidno. Do projektu sa už doteraz prihlásilo viac ako tisíctristo prevažne amatérskych fotografov, ktorí dostali inštrukcie, ako postupovať a aké podmienky musia ich zábery spĺňať, aby sa mohli stať súčasťou filmu. Zapojiť sa môže ktokoľvek, dokonca aj dodatočne, stačí sa prihlásiť a stiahnuť si aplikáciu vyvinutú špeciálne pre tento účel, ktorá sa volá Megamovie Mobile.

Všetky takto vyzbierané a zároveň použiteľné zábery potom počítačový algoritmus pospája dokopy a výsledkom bude film zachytávajúci zatmenie Slnka od začiatku až do konca. Výsledný materiál by chcel Google zverejniť už niekoľko hodín po skončení pondelňajšieho úkazu. Okrem toho, že to bude podľa autorov projektu fascinujúci pohľad, tento materiál poslúži podľa BBC aj vedcom na ďalšie štúdium slnečnej koróny.

Úplné zatmenie Slnka bude trvať tri hodiny, trinásť minút a tri sekundy, hodinu pred ním a hodinu po ňom sa bude dať pozorovať čiastočné zatmenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies