Tokio: "Hádzanie kameňov na japonské inštitúcie v Číne je poľutovaniahodné"

NETKY.SK • 29 August 2023, 14:00 • 2 min
Tokio: "Hádzanie kameňov na japonské inštitúcie v Číne je poľutovaniahodné"

Tokio 28. augusta (TASR) - Japonsko si vo štvrtok predvolalo čínskeho veľvyslanca Wu Ťiang-chaa v súvislosti s incidentami údajného hádzania kameňov na japonskú ambasádu a školy v Číne.

slovakia

left justify in out

Vzťahy oboch krajín skomplikovalo vypúšťanie rádioaktívnej odpadovej vody z japonskej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. Čína už počas minulého týždňa preto zakázala dovoz morských plodov z Japonska. Tokio i Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však dospeli k záveru, že vypúšťanie tejto vody je bezpečné. "Zaznamenali sme množstvo obťažujúcich telefonátov, o ktorých sa predpokladá, že pochádzajú z Číny, a prípady hádzania kameňov na japonské veľvyslanectvo a japonské školy. Treba povedať, že tieto udalosti sú poľutovaniahodné," vyhlásil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida.

 

Námestník japonského ministra zahraničných vecí Masataka Okano čínskemu veľvyslancovi odporučil, aby Peking poriadne informoval svojich občanov o udalostiach namiesto vyvolávania obáv ľudí poskytovaním informácií, ktoré nie sú založené na vedeckých dôkazoch. Premiér Kišida uviedol, že Tokio veľvyslanca požiadalo, aby vyzval čínsky ľud na pokojné a zodpovedné konanie. Japonsko už cez víkend svojim občanom žijúcim v Číne odporučilo, aby sa na verejnosti zdržali hlasného prejavu po japonsky. 

S vypúšťaním upravenej odpadovej vody Tokio začalo takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v elektrárni Fukušima, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami. V areáli elektrárne je mierne rádioaktívna odpadová voda uskladnená v asi tisíc nádržiach. Pred vypustením do oceánu sa ešte riedi, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie.

 

Vypúšťanie má trvať desiatky rokov. Voda prešla niekoľkými fázami úpravy, ktoré sa odstránila väčšina rádionuklidov okrem trícia. Jeho koncentrácia vo vode je však podľa MAAE hlboko pod prevádzkovým limitom, a teda podporila stanovisko Japonska, podľa ktorého je vypúšťanie bezpečné. Zástupcovia spoločnosti TEPCO, ktorá elektráreň Fukušima prevádzkuje, a japonská vláda tvrdia, že likvidácia kontaminovanej vody je nevyhnutná. Takto sa má zabrániť nebezpečenstvu nekontrolovaného úniku pri ďalšom zemetrasení či cunami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: BBC
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies