Zo súťaže EÚ pre mladých vedcov si Slováci odniesli dve ceny

NETKY.SK • 29 September 2010, 11:47 • 2 min
Zo súťaže EÚ pre mladých vedcov si Slováci odniesli dve ceny

Zo súťaže EÚ pre mladých vedcov si Slováci odniesli dve ceny

slovakia

left justify in out

img

Z finále súťaže Európskej únie pre mladých vedcov (EUCYS), ktoré sa tento rok konalo v Lisabone, si špeciálne ceny odniesli dvaja slovenskí stredoškoláci.
V kategórii fyzika odborná porota v utorok ocenila 19-ročnú Vladimíru Bejdovú z gymnázia v Medzilaborciach a v oblasti biológie 17-ročného Jaroslava Ferenca z gymnázia v Seredi.
Vladimíra Bejdová zaujala svojím projektom pozorovania Novej premennej hviezdy v poli CN And. Cenu jej venovalo Európske južné observatórium (ESO) a je to účasť na Medzinárodnom astronautickom kongrese, ktorý sa uskutoční v októbri 2010 v juhoafrickom Kapskom Meste.
Na projekte pracovala na Astronomickom observatóriu v Kolonickom sedle v okrese Snina. "Na konci som zistila, že na tejto hviezde sú nejaké škvrny, lebo sa tam vyskytol O'Connellov efekt, takže táto hviezda sa momentálne ďalej sleduje," uviedla študentka pre TASR. Z budúcej účasti na astronautickom kongrese v Juhoafrickej republike má veľkú radosť. "Je to úžasná cena a ešte k tomu v Kapskom Meste, ktoré je veľmi pekné. Bude to perfektná príležitosť získať nové informácie a poznatky," povedala.
Špeciálnu cenu v oblasti zdravia získal Jaroslav Ferenc projektom Testovanie cirkadiánnych rytmov v citlivosti hviezdice prostrednej (Stellaria media) na herbicid glyfozát.
Hlavné ceny súťaže získali mladí vedci z Českej republiky, Poľska a Maďarska. Medzinárodná porota hodnotila celkovo 85 projektov z 37 krajín.
Súťaž EUCYS je určená pre žiakov všetkých typov stredných škôl vo veku od 15 do 20 rokov. Úlohou súťažiaceho je rozvinúť vlastnú myšlienku alebo inovatívne riešenie z matematiky, fyziky, informatiky, chémie, biológie, ekológie, či geografie do študentskej odbornej práce. Národné kolo vyhlasuje občianske združenie Mladí vedci Slovenska a víťazi sa zúčastnia na európskom finále.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies