Znížiť DPH je podľa SaS populizmus, lepšia je rovná daň

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 10:58 • 2 min
Znížiť DPH je podľa SaS populizmus, lepšia je rovná daň

BRATISLAVA - Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny je populistický krok.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to liberáli z SaS, ktorí tak reagujú na jedno z údajne zvažovaných opatrení v rámci druhého sociálneho balíčka vládnej strany Smer-SD. Podľa poslankyne za SaS Jany Kiššovej by to síce v praxi znížilo ceny základných potravín a zvýšilo spotrebu na úkor výpadku príjmov zo štátneho rozpočtu, Slovensko však v súčasnosti potrebuje skôr opatrenia motivujúce k ekonomickej činnosti a vytváraniu hodnôt. "Až z nich je zdravé zvyšovať spotrebu,“ tvrdí.

 

Podľa liberálov je preto nevyhnutné nechať ľuďom viac peňazí, aby si za ne mohli kúpiť viac ľubovoľných tovarov a služieb, nielen potravín. Takýmto opatrením je podľa SaS napríklad návrat k rovnej dani a k zníženiu jej sadzby. Ak ľuďom zostane viac peňazí v peňaženke v dôsledku znížených daní, bude ich to podľa SaS jednak motivovať k práci či ekonomickej činnosti a následne to zdravým spôsobom zvýši spotrebu.

 

"Ak by sa však znížila len sadzba DPH na základné potraviny, pri zodpovednom hospodárení s verejnými financiami by už neostalo na plošné zníženie daní. Preto SaS, s vedomím zodpovednosti a potreby naštartovať ekonomiku, bude určite presadzovať návrat k rovnej dani a k zníženiu jej sadzby,“ dodala Kiššová.

 

Vládny Smer-SD by mal predstaviť podobu druhého sociálneho balíčka na straníckom sneme v sobotu 23. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies