Zodpovednosť za nelegálne skládky nesú obce aj v prípade, že na ich odstránenie nemajú peniaze

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 10:29 • 2 min
Zodpovednosť za nelegálne skládky nesú obce aj v prípade, že na ich odstránenie nemajú peniaze

BRATISLAVA - Zodpovednosť za nelegálne skládky odpadov na svojom území nesú obce. A to aj v prípade, že na ich odstránenie nemajú peniaze.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa začínajú množiť prípady nelegálneho dovozu odpadu zo zahraničia. Ten je následne ukladaný na miesta, ktoré nie sú legálnymi skládkami odpadu. Často pritom ide o areály bývalých poľnohospodárskych družstiev.

 

img

Riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern na tlačovej konferencii v utorok 1. júna uviedol, že polícia aktuálne eviduje päť prípadov dovozu odpadu zo zahraničia. Zatiaľ sa potvrdil dovoz odpadu z Talianska a Poľska. Dovezené pritom mali byť tisíce ton odpadu. Za jeho odstránenie je zodpovedná obec.

 

Mohlo by vás zaujímať: SPOLU upozorňuje na nečinnosť rezortu ŽP v kauze Istrochem!

 

„Samospráva je povinná zabezpečiť zhodnotenie, alebo zneškodnenie odpadu na vlastné náklady a musí vyvinúť všetky potrebné kroky, aby čierne skládky okamžite riešila. Tejto povinnosti sa obec nemôže vyhnúť ani pod zámienkou, že na odstránenie odpadu nemá financie,“ uviedla Monika Szabó z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia.

V prípade, že je odpad uložený na iné miesto, než určuje obec, umožňuje zákon o odpadoch inšpektorom životného prostredia uložiť fyzickej osobe pokutu do výšky 1 500 eur, v prípade právnickej osoby alebo fyzickej osoby podnikateľa je možné uložiť pokutu od 4 000 Eur do 350 000 eur.

 

Prečítajte si: Reforma envirorezortu počíta s ukončením masívneho výrubu dreva v našich lesoch

 

Okrem Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa na odhaľovaní nelegálnych skládok odpadu podieľajú aj príslušníci environmentálnej polície. Podľa MŽP SR je pri odhaľovaní nelegálnych skládok dôležitý aj aktívny prístup okresných úradov, odborov starostlivosti o životné prostredie. Tie však v súčasnosti spadajú pod Ministerstvo vnútra SR, takže na ne MŽP SR nemá dosah.

 

Ďalší článok: Aktivisti vyjadrili nesúhlas s výstavbou terminálu skvapalneného zemného plynu v bratislavskom prístave

„Minister Ján Budaj presadzuje, aby sa odbory starostlivosti o životné prostredie, ktoré sú dnes na okresných úradoch riadené ministerstvom vnútra, vrátili pod riadenie MŽP SR,“ dodala Szabó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies