Zníženie solidarity by Devín zlikvidovalo, hovorí Kolková

NETKY.SK • 1 Január 2016, 13:16 • 2 min
Zníženie solidarity by Devín zlikvidovalo, hovorí Kolková

BRATISLAVA – Ak by sa veľkým bratislavským mestským častiam podarilo znížiť solidaritu, malú mestskú časť Devín by to zlikvidovalo, tvrdí to starostka Ľubica Kolková.

slovakia

left justify in out

„Ak sa nebude dať riešiť rozdeľovanie peňazí medzi malé mestské časti, môže sa stať, že budeme úplne paralyzovaní,“ povedala pre agentúru SITA Kolková. „Ak by nám zobrali tieto peniaze, budeme sa pýtať, či malé mestské časti sú súčasť Bratislavy a máme poskytovať štandard našim obyvateľom rovnako ako vo veľkých mestských častiach, alebo sme nejaká zapadnutá dedina, ktorá nemá peniaze a živorí,“ pokračuje Kolková s tým, že filozofia Bratislavy bola, že je to jedno mesto a úroveň služieb svojim obyvateľom by mala byť rovnaká.

 

„Peniaze ale nedostanete rovnako, preto vznikla solidarita. Bolo to ale nešťastné riešenie, zrazu sa malé mestské časti stali žobrákmi, ktoré čakajú na to, či nám veľké mestské časti niečo dajú, alebo nedajú. Vôbec to nie je systémové. Buď sme jedno mesto a máme byť rovnako spravovaní, alebo sme veľké mestské časti a žobráci na tom nalepení,“ spomenula devínska starostka.
Podľa nej by bolo dobré celý systém prerozdeľovania otvoriť a zmeniť. „Aby sme sa nemuseli každý rok doprosovať. Treba povedať, že v Bratislave sme všetci rovnocenní, sme rovnaké mestské časti,“ tvrdí starostka a hovorí, že by bola rada, ak by sa mestskej časti podarilo zachovať takú výšku solidarity, akú má doteraz. „Každá štátna návšteva si príde pozrieť hrad Devín,“ ukončila Kolková.


Veľké bratislavské mestské časti - Nové Mesto, Petržalka, Staré Mesto a Ružinov, už nechcú prispievať takou mierou solidarity malým mestským častiam ako doteraz. Na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva preto poslanci schválili, aby sa v roku 2016 znížil príspevok štyroch veľkých mestských častí pre sedem malých z pôvodných takmer 2,4 milióna eur na 1 950 000 eur a primátora Bratislavy Iva Nesrovnala uznesením požiadali, aby začal proces zmeny štatútu hlavného mesta.

 

Či sa však príspevok veľkých mestských častí pre sedem malých zníži, zatiaľ nie je isté. Príspevok veľkých mestských častí, ktorý v súčasnosti predstavuje tri percentá z výnosov dane z príjmov fyzických osôb a dane z nehnuteľnosti pre mestské časti totiž možno upraviť len zmenou štatútu hlavného mesta.


Miera solidarity na tento rok predstavuje sumu 2 387 824 eur, ktoré by mali štyri veľké mestské časti - Nové Mesto, Petržalka, Staré Mesto a Ružinov rozdeliť medzi sedem malých. Pre každú zo siedmich malých mestských častí - Vajnory, Devín, Lamač, Záhorská Bystrica, Čunovo, Jarovce a Rusovce - to predstavuje sumu približne 341 118 eur. Veľké mestské časti však už nechcú toľko prispievať malým samosprávam, na návrh starostu Petržalky a mestského poslanca Vladimíra Bajana teda odsúhlasili znížiť tento príspevok na sumu 1 950 000 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies