AKTUALIZOVANÉ: V Kyjeve našli obeseného bieloruského aktivistu! Ide o odkaz prezidenta Lukašenka svojim kritikom?

NETKY.SK • 3 August 2021, 7:56 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: V Kyjeve našli obeseného bieloruského aktivistu! Ide o odkaz prezidenta Lukašenka svojim kritikom?

KYJEV - Nezvestného bieloruského občana Vytaľa Šyšova našli v utorok obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve. V Minsku zas súd uznal za vinného novinára z urážky prezidenta Alexandra Lukašenka a ohovárania polície.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 3. augusta 10:00

 

Ako uviedla tlačová agentúra UNIAN, polícia celú kauzu okolo aktivistu už vyšetruje. Nie je pritom vylúčené, že išlo o úkladnú vraždu maskovanú za samovraždu.


Šyšov bol na čele mimovládnej organizácie Bieloruský dom na Ukrajine, ktorá pomáha Bielorusom prenasledovaných režimom usadiť sa na Ukrajine. 
 

Po kritikovi sa zľahla zem

Aktivista zmizol v pondelok ráno, keď si išiel zabehať do parku. Keď sa však domov nevrátil, bolo po ňom vyhlásené patranie, kdo ktorého sa okrem polície zapojili aj dobrovoľníci. 

 

Agentúra UNIAN ďalej uviedla, že sa zo Šyšovovho mobilu uskutočnilo niekoľko "prezvonení". Po prijatí hovoru bol však okamžite prerušený. Bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna tiež informovalo, že Šyšov bol prenasledovaný neznámymi mužmi, ktorí s ním chceli viackrát nadviazať dialóg. 

 

Od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb spred roka, ktoré vyvolali masívnu vlnu protestov v Bielorusku, opustilo krajinu množstvo obyvateľov. Dôvodom úteku z rodnej krajiny je práve strach z Lukašenkovho prenasledovania svojich kritikov. 

Na odsúdenie neexistujú dôkazy

Novinára súd odsúdil na jeden a pol roka väzenia za urážku autoritárskeho prezidenta v už neexistujúcej komunikácie Viber. Informovalo o tom Bieloruské združenie novinárov. Siarhej Hardzijevič  dostal tiež pokutu vo výške približne 1 350 eur.

 

Päťdesiatročného novinára z mesta Drahičyn obvinili pre správy v četovej skupine v komunikačnej aplikácii Viber, ktorú vymazali minulý rok.

 

Hardzijevič, ktorý pracoval pre miestne noviny Prvý región, trvá na tom, že je nevinný. Jeho právnici požadovali stiahnutie obvinení pre nedostatok dôkazov a pre to, že zločin nebolo možné preukázať. Ľudskoprávna organizácia Viasna vyhlásila Hardzijeviča za politického väzňa.

Verdikt v jeho prípade je ďalším krokom v záťahu bieloruských úradov na nezávislé médiá a občianskych aktivistov.

 

Prečítajte si tiež: Bieloruskú šprintérku chce Lukašenkov režim donútiť k návratu do vlasti. Na letisku ju chránia japonskí policajtii

 

Režim pokračuje v raziách

Bieloruské úrady v posledných týždňoch zintenzívnili razie a zatýkanie. Podľa Viasny len v júli vykonali viac ako 200 prehliadok kancelárií a bytov aktivistov a novinárov.

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa nedávno zaviazal pokračovať v „čistiacej operácii“ proti občianskym aktivistom, ktorí sú podľa neho „banditi a zahraniční agenti“.

Vo väzbe je v súčasnosti celkovo 29 bieloruských novinárov, ktorí buď čakajú na proces, alebo si odpykávajú tresty.
 

Mohlo by vás zaujímať: Zastrašovanie bieloruskej opozície pokračuje. Lukašenko je pripravený nasadiť ruskú armádu

 

Situácia v Bielorusku je napätá od vlaňajších prezidentských volieb, v ktorých podľa oficiálnych údajov zvíťazil Lukašenko. Opozícia aj mnohé krajiny považujú voľby za zmanipulované.

 

roti výsledkom sa uskutočnili masové demonštrácie, na ktoré Lukašenko zareagoval rozsiahlym záťahom, v rámci ktorého viac ako 35-tisíc ľudí zatkli a tisícky zbila polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona