Plávajúci zábavný park v hodnote 4,5 biliónov Eur je najnovším obrovským projektom v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 15:00 • 2 min
Plávajúci zábavný park v hodnote 4,5 biliónov Eur je najnovším obrovským projektom v Saudskej Arábii

Keď krajiny Blízkeho východu, bohaté na ropu, ohlásia projekt určený na prilákanie turistov a návštevníkov, majú tendenciu to robiť so skutočne veľkými ambíciami. Každý, kto bol v Dubaji, Abú Zabí alebo na majstrovstvách sveta v Katare, to už vie.

slovakia

left justify in out

Keď Saudská Arábia oznámila mimoriadne ambiciózny plán na vytvorenie najunikátnejšej turistickej atrakcie na svete, strhla na seba veľa pozornosti. A môžeme povedať, že to vyzerá, že z toho bude naozaj niečo. Tu je základná predstava: Bude to obrovský plávajúci zábavný park. Avšak toho bude oveľa viac... Rozsah projektu„The Rig“ je skutočne ohromujúci.

Chytľavý názov projektu sa dá celkom ľahko vysvetliť; Súprava sa stavia na starej ropnej plošine pri východnom pobreží Saudskej Arábie, asi 25 míľ od pobrežia, neďaleko ostrova Al Juraid a ropného poľa Berri.

Tento svojrázny projekt offshore cestovného ruchu bol ohlásený už v roku 2021 a je financovaný verejným investičným fondom Saudskej Arábie.

Súčasťou poslania projektu je „oslavovať dedičstvo a dedičstvo dlhej histórie ropy a zemného plynu v Saudskej Arábii“, ale zdá sa pravdepodobné, že to nie je to, čo pritiahne hostí. Prídu pre zábavu, pôvab, lesk a veľkosť kolosálneho The Rig.

Na jeho má byť 1,6 milióna štvorcových stôp priestoru, tri hotely, 800 izieb, 11 reštaurácií, 70 rôznych aktivít, odhadom 10 000 hostí denne, prístav s priestorom pre 50 lodí a jeden heliport. A ešte jeden zaujímavý číselný údaj; Jeho rozpočet presahuje 5 miliárd dolárov

Zdá sa, že jedna z najväčších a najnapínavejších horských dráh na svete je ústrednou témou The Rig. Okrem toho bude vybudovaný aj rozsiahly dobrodružný a extrémny športový park.

Okrem divadla a multifunkčnej arény bude mať zábavný park aj potápačské centrum, centrum e-športov a množstvo vodných aktivít. Park bude pre návštevníkov prístupný len výletnou loďou, trajektom alebo lietadlom. Alebo pre tých, ktorí sa cítia super – helikoptérou. Takže si to predstavte ako Jurský park. Dúfajme, že bez predátorských dinosaurov...

Zdá sa, že vývoj prebieha dobre a skutočne. Projekt vyvíja saudskoarabská spoločnosť Oil Park Development Company (OPDC) pod vedením generálneho riaditeľa firmy Raeda N. Bakhrjiho.

Tí, ktorí sa postavia do The Rig, očakávajú, že sa budú môcť zúčastniť najrôznejších druhov zábavy, vrátane: vodného lyžovania, motokár, bungee jumpingu, parašutizmu a zip-liningu. Dokonca sa plánuje vyslať ľudí na plavby ponorkami v ponorných člnoch na tento účel.

Ceny sú ešte ďaleko od toho, aby boli oznámené alebo dokonca naznačené, ale musíte si predstaviť, že výlet do The Rig nebude určite lacný. Oficiálna webová stránka opisuje nezvyčajný plán takto: „Prvá turistická destinácia na svete na offshore platforme inšpirovaná dizajnom offshore ropných plošín... Toto nie je zábavný park – je to extrémna destinácia, úplne nové ihrisko pre dobrodružnú turistiku. Skutočný rozsah dobrodružstva.“

Zatiaľ čo šéf The Rig Raed Bakhrji o tom všetkom hovorí: „The Rig čerpá svoju inšpiráciu z vízie 2030 a jej iniciatív na rozvoj sektora cestovného ruchu a očakáva sa, že bude jednou z popredných destinácií dobrodružného cestovného ruchu s cieľom prilákať viac ako 900 000 návštevníkov. ročne do roku 2032.“

Zdá sa, že v hre bude aj očarujúci vonkajší dizajn. S niektorými špičkovými svetovými dizajnérmi boli oslovení, aby pomohli vymyslieť napríklad vzhľad hotelových izieb. Forma a funkcia sú vyvážené s estetikou. S neustálou pripomienkou, ako keby ste to potrebovali, že ste na starej ropnej plošine.

 

 

 

 

Plánuje sa, že jedna z reštaurácií bude servírovať dobré jedlo, pričom bude posadená stovky metrov nad zemou. Početné izby v päťhviezdičkových hoteloch zas poskytnú úžasný výhľad na oceán, zatiaľ čo plánovaný obrovský štadión pojme tisíce ľudí, ako aj dunivý zvuk koncertov, na ktorých sa predstavia niektoré z najväčších mien zo sveta hudby.

Celkovo to znie ako bláznivý nápad. Vzrušujúce? Áno. Čudné? Určite. Predstava každého o dobrej dovolenke? Vôbec nie. Ale pre tých, ktorí sa v budúcosti rozhodnú ísť, sa zdá dosť pravdepodobné, že to bude prinajmenšom najlepší čas, aký kedy strávili na ropnej plošine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Metro News / Steve Charnock, Foto: Metro News / The Rig
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies