Chemický priemysel postihla inflácia

NETKY.SK • 20 September 2023, 15:15 • 2 min
Chemický priemysel postihla inflácia

Chemický a farmaceutický priemysel zaznamenal za prvý polrok deväť percent pokles.

slovakia

left justify in out

Dvojciferná inflácia v prvom polroku 2023, sa spolu s rastom cien vstupov a nižšou pridanou hodnotou, podpísali pod slabší dopyt a tým aj pokles chemického a farmaceutického priemyslu SR. Tržby v odvetví sa znížili zo 7,093 mld EUR za prvý polrok 2022 na 6,475 mld EUR za prvý polrok 2023.

Deväťpercentný pokles

Predstavuje to deväťpercentný pokles. Nepriaznivý  vývoj postihol takmer všetky odvetvia. Výnimkou je len 37 percent nárast tržieb v odvetví farmaceutických výrobkov a tri percentá v odvetví výrobkov z gumy a plastov. Informoval o tom Ing. Roman Karlubík, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

,,Aj keď inflácia v júli 2023 konečne klesla pod desať percent, na úroveň 9,7 percenta, predtým sa dlhé mesiace držala na dvojciferných hodnotách. Odrazilo sa to na tom, že v prvom polroku 2023 v chemickom a farmaceutickom priemysle klesol počet podnikov, klesol počet zamestnancov pracujúcich  v tomto odvetví, tržby nedosiahli hodnoty ako v roku 2022 a náklady na mzdy stúpli.

Slabšou náplasťou je nárast tržieb v odvetví farmaceutické výrobky o 139,3 mil. EUR (+37 percent) a tri percentá prírastok výrobkov z gumy a plastov. Z pododvetvia chemických výrobkov, len pododvetvie mydlá, pracie a čistiace prostriedky dosiahli tržby o 28 percent vyššie v porovnaní s rovnakým obdobím.

V ostatných odvetviach je zaznamenaný pokles tržieb, najviac však v odvetví chemikálií a chemických výrobkov a to až o 33 percent. Z pododvetvia chemických výrobkov to boli najmä plasty v primárnej forme a odvetvie umelých vlákien, u oboch tržby poklesli  o viac ako  59 percent za uvedené obdobie. Rafinované ropné produkty klesli o 15 percent, čo je však vo finančnom vyjadrení pokles o 403 mil. EUR,“ ilustroval vývoj R.Karlubík.

Počty podnikov dlhodobo klesajú 

Počty podnikov dlhodobo klesajú ŠÚ v prvom polroku 2023 eviduje v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 276 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac. V porovnaní s minulým rokom je pokles o takmer jedno percento.

V odvetví rafinovaných ropných produktov na slovenskom trhu už dlhodobo pôsobia štyri spoločnosti a vo výrobe chemikálií a chemických výrobkov to bolo v druhom kvartáli 2023 spolu 47 podnikov, ich počet medziročne klesol o štyri percentá. V porovnaní s vlaňajším rokom nevznikol žiadny nový podnik. Počet podnikov však dlhodobo klesá.

Nízka zamestnanosť

Zamestnanosť sa v chemickom a farmaceutickom priemysle medziročne v prvom polroku 2023 znížila, a trh práce bol ochudobnený o približne štyri percentá zamestnancov. Vo všetkých odvetviach, je zaznamenaný pokles počtu zamestnancov. V chemickom a farmaceutickom priemysle SR pracuje celkovo 39 087 zamestnancov, čo predstavuje približne desať percent všetkých zamestnancov celého slovenského priemyslu.                                                                                            

Mzdy rástli, napriek poklesu pridanej hodnoty. Vysoká miera inflácie sa premietla do zvyšovania miezd aj v chemickom a farmaceutickom priemysle. Priemerná mesačná mzda v chemickom a farmaceutickom priemysle medziročne stúpla o takmer deväť percent na  2 207 eur. Najvýraznejšie v odvetví chemikálií a chemických výrobkov. Zamestnanci tohto odvetvia si polepšili o 13 percent oproti roku 2022. Najvyššiu priemernú mzdu dlhodobo vykazuje rafinérsky priemysel. V iných odvetviach priemyslu bol zaznamenaný nárast od sedem až do 18 percent.

Klesla aj pridaná hodnota o 34 percent

,,Zároveň za prvých 6 mesiacov klesla pridaná hodnota, medziročne o 34 percent v porovnaní s rokom 2022. Z hľadiska konkurencieschopnosti z dlhodobého hľadiska je nezdravý vysoký nárast miezd a vysoký pokles pridanej hodnoty. Spotreba materiálu, energie a ostatných neskladových dodávok poklesla o takmer 16 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Nárast bol zaznamenaný len vo farmaceutickom odvetví a to o 43 percent.

Vysoké ceny energií budú pravdepodobne brániť poklesu inflácie v ďalšom období a Národná banka predpokladá, že sa dotiahnu na trhové ceny až o dva roky.  Tretí kvartál 2023 bude pre chemický a farmaceutický priemysel náročný. Musí sa vysporiadať s cenami energií, infláciou a nízkym dopytom. A v nasledujúcich rokoch čaká priemysel výzva – jeho transformácia,“ uzavrel R.Karlubík

             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: Štefan Kuča, foto: Unsplash/Louis Reed
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies